Ion Chicu, către diaspora: Vă cer iertare pentru faptul că sunteţi departe de casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Ion Chicu a adresat scuze diasporei pentru că în perioada pandemică nu a putut reveni acasă, iar mulţi au avut probleme în asistenţa consulară şi au rămas blocaţi la aeroporturi. Adresarea a fost făcută în cadrul Zilelor Diasporei, eveniment care a loc online, transmite IPN.

„În calitate de prim-ministru, vreau şi trebuie să încep acest discurs prin a vă cere iertare pentru faptul că sunteţi departe de casă, pentru că a trebuie să vă despărţiţi de cei dragi, pentru că ţara, noi, nu v-am creat condiţii pentru a activa în ţara voastră, acasă, pentru că sunteţi printre străini, pentru lacrimile copiilor şi părinţilor voştri şi pentru faptul că de multe ori doar această comunicare online, cu care noi, cei de acasă nu ne putem deprinde, rămâne unica posibilitate mulţi ani la rând să vă întreţineţi cu apropiaţii voştri”, a declarat Ion Chicu.

Premierul s-a plâns diasporei pe secetă, pe diminuarea bugetului de stat. Totuşi, potrivit lui „o năpastă mult mai mare este politica moldovenească”, care nu se concentrează pe rezolvarea problemelor, dar „foloseşte scindarea oamenilor pentru a ajunge la putere”. În acest an, spune premierul, sarcina Guvernului este de a nu permite colapsul sistemului bugetar-financiar al ţării şi de asigura finanţarea plăţilor sociale şi investiţionale.

Directorul Biroului de Cooperare al Elveţiei în Moldova, Caroline Tissot, a remarcat că Republica Moldova poate fi descrisă folosind cuvintele „diaspora” şi „migraţie”. Migranţii din Moldova deja au contribuit considerabil la dezvoltarea ţării lor, în comunităţi, la nivel local, da şi naţional, au lansat afaceri aici, şi-au ajutat familiile. Un rol important îl are Guvernul în acest sens, pentru crearea unui cadru favorabil, iar Elveţia a susţinut acest proces prin elaborarea Strategiei „Diaspora- 2025” de către executiv.

Lars Johan Lonnback, şeful Misiunii Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie în Republica Moldova, a mulţumit Guvernului pentru colaborare în actualizarea protocoalelor sanitare la frontiere şi a legii privind reglementarea agenţiilor de recrutare a migraţilor, care sunt extrem de importante pentru diaspora. Potrivit lui, COVID-19 a schimbat complet dinamica migraţiei moldoveneşti. OIM crede că mobilitatea va creşte, dar pentru o migraţie sigură şi productive trebuie să existe noi aranjamente şi proceduri internaţionale. În condiţiile pandemiei, diaspora va fi mult mai relevantă pentru dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova. Mulţi migraţi vor să se întoarcă acasă şi să investească, iar OIM îi va susţine.

Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă la Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Republica Moldova, a remarcat că actualmente PNUD evaluează impactul socio-economic al pandemiei şi deja s-a constatat că are un impact major asupra grupurilor social-vulnerabile. Prin urmare, este important ca să fie atrasă diaspora în dialog pentru a identifica în comun posibilele soluţii şi a depăşi împreună pericolele curente. Ea a mai spune că în ultimii ani PNUD, Guvernul şi diaspora au colaborat pentru a asigura un impact pozitiv al migraţiei asupra dezvoltării generale ale ţării şi pentru a asigura coeziunea socială.

Zilele Diasporei 2020 se desfăşoară în format online, în perioada 21-23 august.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite