Iohannis, despre alegerile prezidenţiale din R. Moldova: M-am bucurat să văd un vot al cetăţenilor pentru Maia Sandu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis cu masca FOTO presidency.ro

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat că s-a bucurat când a văzut că lidera PAS, Maia Sandu, a învins în primul tur al alegerilor prezidenţiale din R. Moldova. Totodată, liderul de la Cotroceni a accentuat că România va monitoriza foarte atent turul doi de scrutin, care se va desfăşura pe 15 noiembrie, ca acesta să fie decis exclusiv de votul alegătorilor, fără „interferenţe nedorite”.

„M-am bucurat să văd, în primul tur, un vot al cetăţenilor pentru candidata Maia Sandu. Acesta fiind de fapt un vot în favoarea unei evoluţii democratice ireversibile a R. Moldova, pe care România a susţinut-o permanent şi fără rezerve. Am subliniat mereu că drumul spre Eurpa este unul al progreselor, cu reforme curajoase, în special în domeniul justiţiei şi consolidarea democraţiei”, a decarat Klaus Iohannis într-o conferinţă de presă, marţi seara.

Klaus Iohannis a notat că: „Vom fi extrem de atenţi la desfăşurarea scrutinului din această duminică, pentru a ne asigura că viitorul R. Moldova este decis exclusiv de votul liber exprimat al cetăţenilor, în cadrul unor alegeri democratice şi libere de orice interferenţe nedorite”.

Potrivit lui, „România va continua să sprijine R. Moldova în eforturile sale de modernizare”.

„Deja ţara noastră a investit dezinteresat în proiecte de infrastructură, în proiecte de interconectare, în şcoli, spitale şi grădiniţe şi multe alte domenii în folosul direct al cetăţenilor pentru dezvoltarea R. Moldova. Suntem şi dorim să rămânem un partener solid pentru societatea civilă din R. Moldova”, a subliniat preşedintele român. 

Amintim că Maia Sandu şi preşedintele în exerciţiu, Igor Dodon, se vor întâlni în turul doi în alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Asta după ce cei doi concurenţi electorali au obţinut cele mai multe voturi în scrutinul din 1 noiembrie.

Ca şi în alegerile din 2016, şi de această dată marea bătălie s-a dat între candidatul proeuropean Maia Sandu, care a obţinut 36,16% din voturi, şi candidatul prorus Igor Dodon, care a acumulat 32,61% din voturi. Prin urmare, şi în alegerile din 15 noiembrie moldovenii vor trebui să aleagă între Vest şi Est.

Marea surpriză a acestor alegeri a fost primarul de Bălţi, Renato Usatîi, care a obţinut circa 16.9% din voturi, fiind urmată de Violeta Ivanov, candidată din Partidului Şor, condus de deputatul fugar Ilan Şor - 6,49%. Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a fost votat de 3,26% din alegători, iar liderul PUN, Octavian Ţîcu, de 2%, urmat de candidatul PLDM, Tudor Deliu, care a luat 1,37%, Dorin Chirtoacă - 1,2%.

Prezenţa la vot a fost mai scăzută comparativ cu anul 2016. În total au votat 42,76% din alegători - 1.214.757 de voturi exprimate. Prezenţa la vot a femeilor a fost mai mare - 53.9%, iar cea a bărbaţilor de 46,1%. Prin comparaţie, în 2016, în primul tur au votat 50,95% din alegători, adică 1.418.518 de alegători.

În cursa electorală pentru prezidenţiale au fost înscrişi opt candidaţi: Renato Usatîi - Partidul Nostru, actual primar de Bălţi; Andrei Năstase - Platforma DA, fost ministru de Interne; Maia Sandu - Partidul Acţiune şi Solidaritate, ex-premier; Igor Dodon - candidat independent, sprijinit de Partidul Socialiştilor; Octavian Ţîcu - PUN, deputat în Parlament; Dorin Chirtoacă - Mişcarea Politică Unirea, ex-primar de Chişinău; Violeta Ivanov - Partidul Şor, deputată în Parlament.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite