Războiul din Ucraina. Anchetă privind organizarea necorespunzătoare a apărării în regiunea Harkov

0
Publicat:

Biroul de Investigații al Ucrainei a deschis o anchetă asupra Brigăzii 125 și a unităților subordonate acesteia pentru lipsa de pregătire și organizarea necorespunzătoare a apărării în regiunea Harkov.

Zelenski în Harkov. Sursa foto: President of Ukraine (president.gov.ua)

Ancheta va analiza acțiunile a aproape 30 de comandanți și oficiali din Brigada 125 și din unitățile sale subordonate și va stabili dacă a existat o legătură de cauzalitate între acțiunile lor și pierderile ucrainene ulterioare.

Rusia a lansat o nouă ofensivă pe 10 mai în nordul regiunii Harkov, concentrându-și eforturile în direcția Lipțki și Vovciansk, așezări aflate la câțiva kilometri la sud de granița dintre Rusia și Ucraina.

Forțele Moscovei au avansat până la 10 kilometri în regiune, dar au fost oprite de prima linie de apărare, a declarat președintele Volodimir Zelenski la 17 mai.

Potrivit anchetei preliminare detaliate în documentul instanței, Brigada 125 și unitățile sale subordonate "nu au organizat în mod corespunzător apărarea pozițiilor de la granița regiunii Harkov" din cauza unei "atitudini neglijente față de serviciul militar".

Ofensiva rusă rezultată "a dus la pierderea de poziții, echipamente militare și personal al unităților", continuă documentul instanței.

Anchetatorii au mai spus că alte poziții au fost "abandonate" de apărătorii ucraineni.

Ancheta va analiza acțiunile a aproape 30 de comandanți și oficiali din Brigada 125 și din unitățile sale subordonate și va stabili dacă a existat o legătură de cauzalitate între acțiunile lor și pierderile ucrainene ulterioare.

Aceasta este considerată o anchetă penală. Documentul nu specifică potențialele sancțiuni sau pedepse în cazul în care se stabilește vinovăția penală.

Din cauza abandonării pozițiilor, notează GBI, înfrângerea inamicului a fost realizată de forțele eșalonului 2.

De asemenea, a fost numită o expertiză militară pentru a investiga acest lucru.

Parlamentarii ucraineni au declarat pentru Politico la începutul lunii mai că interdicția SUA de a folosi arme occidentale asupra trupelor rusești masate peste graniță, în Rusia, a contribuit la succesele timpurii ale ofensivei din regiunea Harkov.

În același timp, comandantul militar ucrainean Denis Iaroslavski a declarat pentru BBC, într-un interviu publicat pe 13 mai, că avansul rusesc a fost rezultatul lipsei de pregătire a apărătorilor ucraineni.

"Nu a existat o primă linie de apărare. Noi am văzut-o. Rușii au intrat pur și simplu. Au intrat pur și simplu, fără niciun câmp minat", a spus Iaroslavski.

"Fie a fost un act de neglijență, fie de corupție. Nu a fost un eșec. A fost o trădare", a adăugat el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite