Iohannis, aşteptat la Chişinău cu dârzenie moldovenească: „Să vină, dar să nu se bage în treburile interne“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis a mai vizitat Republica Moldova pe data de 28 noiembrie 2014, în calitate de preşedinte ales al României FOTO: Alexandru Tarlev
Klaus Iohannis a mai vizitat Republica Moldova pe data de 28 noiembrie 2014, în calitate de preşedinte ales al României FOTO: Alexandru Tarlev

Majoritatea deputaţilor de la Chişinău salută vizita preşedintelui României Klaus Iohannis la Chişinău, dar cred că oficialul român nu trebuie să se implice în chestiuni de ordin intern, cum ar fi formarea unei coaliţii de guvernare

Proaspătul prim-ministru al Republicii Moldova Chiril Gaburici a declarat că va discuta cu Klaus Iohannis subiectul gazoductului Iaşi-Ungheni şi Ungheni-Chişinău. „În primul rând, vom discuta relaţiile economice, dar şi relaţiile politice. Va fi o întâlnire bună, deschisă”, consideră Gaburici. Klaus Iohannis a salutat învestirea unui guvern la Chişinău, pe care l-a numit „de compromis”, însă varianta pe care ar fi preferat-o era constituirea unui guvern format din partidele pro-europene PLDM, PD şi PL.

Comuniştii: „Iohannis să respecte integritatea Republicii Moldova”

Deputatul comunist Artur Reşetnicov spune că nu are aşteptări deosebite de la vizita lui Klaus Iohannis. „Am aceleaşi aşteptări ca şi de la orice întâlnire cu cei care reprezintă statele vecine, România sau Ucraina. Trebuie să avem relaţii bune în susţinerea reciprocă. Avem speranţa că domnul Iohannis, aşa cum a şi spus anterior, va susţine Republica Moldova în calitate de stat independent, suveran şi neutru”. Reşetnicov nu vrea să comenteze afirmaţiile lui Iohannis, precum că acesta ar fi vrut să vadă în fruntea Republicii Moldova o coalţie formată din partidele pro-europene. „Nu voi intra în speculaţii despre ce regretă preşedintele unui stat vecin. Sunt problemele lui. Dar noi, comuniştii, am spus că ar fi normal ca toţi 101 de deputaţi să voteze guvernul”.

Diacov: „România înţelege delicateţea momentului”

Tudor Deliu, deputat PLDM, se aşteaptă ca în rezultatul vizitei lui Iohannis, să continue colaborarea fructoasă dintre Republica Moldova şi România. „Cred că vizita domnului Iohannis la Chişinău va intensifica relaţiile dintre cele două state”. Tudor Deliu crede că şeful statului român va accepta realitatea politică din Republica Moldova aşa cum este, chiar dacă ar fi salutat mai curând un Guvern majoritar, cu participarea PL-ului. „Nu cred că un preşedinte dintr-o altă ţară trebuie să se implice în treburile interne ale altui stat. Întrebarea trebuie pusă liberalilor. De ce ei n-au dorit să facă parte din această coaliţie”, a conchis liberal-democratul.

La rândul său, deputatul democrat Dumitru Diacov consideră că este necesar ca noul preşedinte al României să stabilească o relaţie cu noul guvern de la Chişinău, cu majoritatea actuală. „Sper că după această vizită se vor clarifica multe lucruri. Relaţia noastră trebuie să fie sinceră şi de folos. Totodată, Guvernul Republicii Moldova este o treabă internă. Multe lucruri pot fi corectate, dar acest lucru depinde de maturitatea celor de la Chişinău. Partenerii noştri externi, mai ales România, înţelege delicateţea momentului. Coaliţiile le fac cei de la Chişinău, nu cei de la Bucureşti, Washington sau Moscova”.

Liberalii speră la sprijinul lui Iohannis

Deputatul liberal Veaceslav Untilă are cele mai bune aşteptări de la vizita lui Iohannis şi este conştient de faptul că România este un avocat al Republicii Moldova. „Vizita lui Iohannis este un semn că România sprijină cursul european al Republicii Moldova”. Totodată, Untilă crede că Klaus Iohannis ar putea contribui la revenirea liberalilor în cadrul coalţiei de guvernare. „Iohannis ar putea contribui la revenirea noastră. Dar deocamdată nu văd cum, în timpul apropiat, vom putea ajunge la guvenare”, conchide liberalul.

Vladimir Ţurcan, deputat socialist, consideră că orice vizită a unui lider dintr-un stat vecin este binevenită. „Vom vedea cu ce va veni dumnealui, ce va propune, ce proiecte va susţine. Este important ca aceste priecte să fie în folosul populaţiei, dar nu în susţinerea unui sau altui partid. Orice proiect, fie din partea României, fie din partea Rusiei, socialiştii îl vor susţine”, a conchis socialistul.

La Cricova se dezleagă limbile

Iohannis soseşte astăzi la Chişinău la ora 15:00, iar pe Aeroportul Internaţional Chişinău va avea loc ceremonia oficială de întâmpinare de către preşedintele Republicii Moldova Nicolae Timofti.

Ulterior, cei doi şefi de stat vor purta convorbiri tête-à-tête, apoi vor ţine o conferinţă de presă. Seara, Klaus Iohannis va avea întrevederi cu prim-ministrul Republicii Moldova, Chiril Gaburici la Reşedinţa de stat. Dineul oficial va avea loc la Crama Cricova.

Pe 25 februarie, după discuţiile cu preşedinţii fracţiunilor parlamentare PLDM, PDM şi PL, preşedintele român va depune flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt din Chişinău, care va fi urmată de o alocuţiune în faţa studenţilor Universităţii de Stat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite