Ministrul de Externe al Republicii Moldova, la Bucureşti: „Am dori ca ponderea investiţiilor româneşti să crească considerabil“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Declaraţia a fost făcută în cardul vizitei oficiale la Bucureşti în cadrul căreia, Natalia Gherman, ministrul de Externe al Republicii Moldova a participat la Reuniunea anuală a Ambasadorilor români.

Natalia Gherman a vorbit despre relaţiile bilaterale dintre Republica Moldova şi România, integrarea europeană a Republicii Moldova, dar şi despre Summitul de Vilnius. „Relaţiile bilaterale au cunoscut o ascensiune deosebită în ultimii patru ani. În ultimul an şi jumătate au fost organizate peste 60 de vizite bilaterale, la toate nivelele: miniştri, viceminiştri, experţi etc. Obiectivul cel mai important al acestor vizite au fost de a facilita agenda europeană a Republicii Moldova, de a ne asista în efortul de a armoniza legislaţia la normele şi standardele europene“, a declarat Natalia Gherman în cadrul vizitei la Bucureşti. 

„Un indiciu incontestabil al maturităţii relaţiilor noastre o constituie şi organizarea primei şedinţe comune a ambelor guverne, precum şi a reuniunilor comisiei interparlamentare pentru integrare europeană şi comisiilor mixte de colaborare economică. România ocupă locul doi ca destinaţie a exporurilor moldoveneşti. Am dori foarte mult ca ponderea investiţiilor româneşti în Republica Moldova să crească considerabil. Acum acestea constituie doar 7% din investiţiile străine în economia Moldovei.  Avem un potenţial nevalorificat“, a menţionat ministrul de externe.

Oficialul moldovean a vorbit şi despre parcursul european al Republicii Moldova. „Agenda europeană a Republicii Moldova, trebuie să recunoaştem, nu este una simplă, se impune o aplificare şi o sincronizare a acţiunilor bilaterale, de spijin reciproc şi de asistenţă. Avem nevoie în continuare de mesaje şi acţiuni din partea Bucureştiului care promovează ireversibilitatea parcursului european al Republicii Moldova. Mesaje care consolidează societatea moldovenească în jurul acestui proiect european. Este necesar s-o facem cu maximă responsabilitate, să eliminăm alimentarea cu diverse motive a forţelor politice interne antieuropene, din păcate destul de numeroase încă, precum şi a celor externe, care se opun viitorului european al Republicii Moldova“, a accentuat Natalia Gherman.

Acum suntem la etapa pregătirii Acordului de Asociere pentru parafare şi sperăm că parafarea va avea loc în cadrul Summitului de la Vilnius. Şi mai multă importanţă pentru noi reprezintă perioada post-Vilnius. Natalia Gherman, ministrul de Externe

Totodată, ministrul de Externe a spus că procesul de soluţionare a conflictului trasnistrean se află într-o stare de stagnare îndemnând ţărie, din cadrul formatului 5+2, să urmeze o agendă unică. „Din păcate negocierile în formatul 5+2 se limitează doar la discuţii pe subiecte de natură social-economică. Fără a aborda esenţa conflictului: aspectele politice, aspectele de statut a procesului de reglementare. În aceste circumstaţe este foarte important ca toţi actorii internaţionali, implicaţi în acest format 5+2, să urmeze o agendă unică. Pentru oi rămâne extrem de necesară asigurarea retragerii formaţiunilor militare ale Federaţiei Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova“, a mai spus oficialul moldovean. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite