Igor Grosu explică necesitatea prelungirii stării de urgenţă: Ca să nu căutăm Parlamentul din vacanţă
0Preşedintele Parlamentului explică necesitatea prelungirii stării de urgenţă cu încă 45 de zile prin incertitudinea generată de războiul din Ucraina. Igor Grosu spune că eventuale atacuri asupra regiunii Odessa ar putea crea noi valuri de refugiaţi care vor dori să se adăpostească în Republica Moldova sau să tranziteze ţara, notează IPN.
Şeful Legislativului spune că extinderea perioadei de urgenţă va oferi Guvernului pârghiile necesare pentru a lua decizii prompte, fără a fi necesară intervenţia Parlamentului.
Ieri, Comisia pentru Situaţii Excepţionale a decis să ceară Parlamentului prelungirea stării de urgenţă cu încă 45 de zile din data de 24 iunie. Potrivit deciziei CSE, starea de urgenţă oferă Guvernului pârghiile necesare pentru menţinerea securităţii energetice a statului. Preşedintele Parlamentului spune că prelungirea stării de urgenţă este necesară şi pentru a oferi Executivului posibilitatea de a gestiona un eventual nou val de refugiaţi.
„Noi urmărim cu atenţie ce se întâmplă în Ucraina. Analizăm foarte atent evoluţiile din Odesa, Mikolaiv, este regiunea cea mai apropiată de noi. Marea majoritate a refugiaţilor din această regiune a venit la noi. Două milioane jumătate este populaţia Republicii Moldova, iar 2 milioane de oameni sunt în regiunea Odessa. Asta ca să ne imaginăm ce aflux de refugiaţi ar putea fi în situaţia în care lucrurile ar degenera. Nu trebuie să ne relaxăm. Cred că toată lumea lucidă la cap îşi doreşte să se oprească ostilităţile şi părţile beligerante să se aşeze la masa tratativelor, dar asta nu depinde de noi, iar noi trebuie să fim pregătiţi pentru orice situaţie. Starea de urgenţă oferă Guvernului mai multe posibilităţi de a interveni repede. De a nu căuta Parlamentul care e prin vacanţă, ci de a interveni prompt, în limitele mandatului pe care-l are”, a spus Igor Grosu în cadrul emisiunii „Freedom cu Dorin Galben” de la TV8.
Şeful Legislativului spune că starea de urgenţă facilitează şi negocierile directe ale contractelor de furnizare a energiei electrice. Igor Grosu mai spune că o eventuală prelungire a stării de urgenţă şi după luna iulie, va fi decisă în funcţie de evoluţiile războiului din Ucraina.
„Nu va fi nimic ieşit din comun, decât ceea ce a fost până acum. Se solicită prelungirea stării de urgenţă până la sfârşitul lunii iulie, vom urmări până atunci evoluţiile şi vom lua o decizie. Starea de urgenţă este un instrument necesar, pentru că şi în cazul electricităţii trebuie să negociem prelungirea contractelor pentru câte o lună. Joi o aşteptăm pe prim-ministră să vină în Parlament să solicite prelungirea stării de urgenţă”, a mai spus preşedintele Parlamentului.
Potrivit legii, starea de urgenţă este instituită de Parlament, la solicitarea preşedintelui Republicii Moldova sau a Guvernului. Starea de urgenţă este instituită cu voturile a cel puţin 51 de deputaţi.