Igor Dodon vrea să interzică Ziua Europei în Republica Moldova: Noi am sărbătorit şi vom sărbători Ziua Victoriei!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Igor Dodon via Facebook
FOTO Igor Dodon via Facebook

Igor Dodon se pronunţă împotriva declarării zilei de 9 mai drept Ziua Europei şi promite că nu va promulga legea respectivă. Şeful statului consideră că în această zi trebuie sărbătorită doar Ziua Victoriei, iar Parlamentul de la Chişinău e de părere că este loc pentru ambele sărbători de a fi marcate în aceeaşi zi.

„Condamn categoric adoptarea legii prin care ziua de 9 mai este declarată „Ziua Europei”. Am de gând să blochez promulgarea legii. În Moldova, în ziua de 9 mai noi am sărbătorit şi vom sărbători Ziua Victoriei (asupra fascismului). Memoria strămoşilor noştri care au luptat eroic pentru eliberarea lumii de fascism, pentru noi este sfântă!”, a precizat Igor Dodon într-o postare pe Facebook.

În Republica Moldova ziua de 9 mai a fost declarată Ziua Europei. Un proiect de hotărâre în acest sens Parlamentul a votat în şedinţa din 28 aprilie, la iniţiativa unui grup de deputaţi. Decizia aprobată nu exclude marcarea în aceeaşi a Zilei Victoriei împotriva fascismului în cel de-al doilea război mondial, transmite IPN.

Preşedintele Legislativului, Andrian Candu, a declarat că în continuare la 9 mai vor fi comemorate victimele celui de-al Doilea Război Mondial şi va fi zi liberă. Potrivit lui Candu, declararea zilei de 9 mai drept Ziua Europeni nu scade din importanţa pe care o avea până acum această dată. 

„Pe de o parte, avem generaţii de cetăţeni care sărbătoresc Ziua Victoriei, pe de altă parte sunt cetăţeni care sărbătoresc Ziua Europei. Proiectul dat vine să consolideze societatea”, a subliniat speaker-ul.

Şi Partidul Comuniştilor menţionează într-o declaraţie de presă că decizia de a marca două sărbători diferite de mare importanţă în aceeaşi zi este o provocare şi va diviza şi mai mult societatea. În opinia comuniştilor, 9 mai fiind şi Ziua Europei, va scădea din semnificaţia pe care o avea această zi până acum. Deputaţii PCRM au părăsit ieri, 28 aprilie, sala de şedinţe a Parlamentului în semn de protest faţă de decizia adoptată.

Ziua Europei este marcată anual de către comunitatea europeană şi statele partenere pe 9 mai. Sărbătoarea a fost instituită în memoria ministrului de externe al Franţei, Robert Schuman, care este considerat iniţiatorul fondării Uniunii Europene. În Republica Moldova, Ziua Europei este sărbătorită începând cu 2006. La început Ziua Europei era marcată pe 10 mai, iar în ultimii ani Uniunea Europană desfăşoară  evenimente cu această ocazie pe 9 mai.

   

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite