Igor Dodon îi răspunde lui Pavel Filip: „Încălcarea Constituţiei este atunci când uzurpezi puterea şi transformi Curtea Constituţională în filială de partid”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Igor Dodon a declarat că „încălcarea Constituţiei este atunci când uzurpezi puterea şi transformi Curtea Constituţională în filială de partid”. Afirmaţia a fost făcută după ce premierul Pavel Filip l-a acuzat pe preşedintele ţării de populism şi de încălcarea Constituţiei, în contextul refuzului şefului statului de a semna decretul de numire în funcţie a noilor miniştri.

„Domnul prim-Ministru Filip are miniştri care nu pot lucra eficient şi apoi încearcă să pună în locul lor alţii şi mai incompetenţi. Aceasta e o problemă cronică a guvernărilor eurounioniste şi premierul nu trebuie să dea vina pe Preşedinţie pentru eşecurile şi politica de cadre proastă a Executivului”, a explicat Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Preşedintele a subliniat că „populism este atunci când îţi aminteşti de nevoile oamenilor doar înainte de alegeri”. 

„Colaborarea dintre instituţiile statului presupune dialog, nu forţarea şefului statului să accepte persoane necalitative în funcţii înalte. Dacă-i vor atât de mult, să şi-i numească ei prin mascaradă de 5 minute, cum au mai făcut-o”, a spus şeful statului.

Dodon a dat asigurări că nu va accepta „şantaje şi ultimatumuri din partea majorităţii parlamentare, care foloseşte instituţiile puterii ca instrument de presiune”. 

„Nu-mi schimb opinia odată luată şi nu voi ceda presiunilor. Nu a rămas mult timp şi lucrurile în această ţară se vor schimba cardinal, după alegeri. Până atunci, încercarea eurounioniştilor de a guverna şi de a schimonosi democraţia continuă”, a adăugat Dodon.

Amintim că, după refuzul preşedintelui de a semna decretul de numire în funcţie a celor doi noi miniştri din Guvernul Filip, premierul a anunţat că se va adresa la Curtea Constituţională pentru ca blocajul instituţional să fie rezolvat, ceea ce înseamnă că Înalta Curte ar putea din nou să-l suspende pe Igor Dododn din funcţie, pentru ca decretul să fie semnat de şeful Parlamentului, mai ales că există deja trei astfel de precedente.

Liderul PDM, controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc, a anunţat marţi, 18 septembrie, care sunt noile remanieri din Guvernul de la Chişinău, făcute la solicitarea premierului Pavel Filip. 

Democraţii au decis că ministrul Muncii, Sănătăţii şi Protecţiei Sociale, Svetlana Cebotari, va fi demisă din funcţie.

La fel se va proceda şi cu ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi a Mediului, Liviu Volconovici.

Cele două funcţii guvernamentale vacante ar urma să fie preluate de ex-primarul interimar de Chişinău Silvia Radu, care va fi numită la conducerea Ministerului Muncii, Sănătăţii şi Protecţiei Sociale, şi de Nicolai Ciubuc, care va prelua şefia Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi a Mediului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite