Igor Dodon: În Transnistria locuiesc circa 200.000 de cetăţeni ruşi, iar Moscova nu-i va lăsa la greu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Igor Dodon afirmă că prin presiuni asupra Tiraspolului, problema transnistreană nu va putea fi soluţionată. Potrivit şefului statului, în stânga Nistrului locuiesc circa 200.000 de cetăţeni ruşi, iar Moscova nu-i va lăsa în primejdie.

Igor Dodon a menţionat că trebuie reluate negocierile în formatul „5+2” pentru a soluţiona problemele cetăţenilor simpli de pe ambele maluri ale Nistrului.

Totodată, el susţine că la Tiraspol există politicieni din anumite cercuri de business care nu doresc soluţionarea problemei transnsitrene: „Strategia lor este să tensioneze situaţia pentru a putea solicita ajutor, inclusiv financiar, din partea Moscovei.

„Întrebările legate de reglementarea transnistreană trebuie discutate cu cel care a fost ales de către poporul moldovenesc şi după cine se vede o perspectivă clară. Dacă cineva vrea să discute scheme de contrabandă, nu e la adresa mea”, a specificat preşedintele.

Dodon a mai subliniat că, în conformitate cu acordurile semnate între părţile formatului de negociere „5+2”, Transnistrai este parte a Republicii Moldova şi are un statut special: „Acum trebuie să discutăm despre distribuirea atribuţiilor într-un stat unitar”.

Tot în acest context, şeful statului a mai adăugat că este important de a menţine pacea şi de a intensifica cooperarea între cele două maluri ale Nistrului, iar acest lucru, potrivit lui, va fi posibil doar după alegerile parlamentare din 2018, când la putere vor veni forţele care se opun Unirii cu România şi aderării la NATO.

„Chiar dacă sondajele arată că moldovenii sunt contra aderării la NATO, Cabinetul de Miniştri vrea să deschidă oficiul NATO la Chişinău şi să convingă oamenii că nimic groaznic în asta nu e”, a precizat Dodon într-un interviu pentru agenţia de presă rusă TASS.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite