Dodon: Toţi angajaţii din instituţiile de stat din prima linie, care au fost infectaţi cu COVID-19, trebuie să primească 16 mii de lei de la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon si Viorica Dumbraveanu

Igor Dodon a declarat luni, 13 aprilie, că trebuie stopate „interpretările” şi „insinuările” cu privire la faptul că doar lucrătorii medicali care s-a infectat de COVID-19 în timpul orelor de muncă trebuie să primească cei 16 mii de lei promişi de stat. Potrivit preşedintelui, toţi angajaţii medicali, indiferent când şi unde au fost contaminaţi cu noul coronavirus, trebuie să beneficieze de aceşti bani.

Mai mult, şeful statului a precizat că aceasta se referă la toţi angajaţii instituţiilor de stat din prima linie.

„De unde ştim noi că medicul cutare sau poliţistul cutare s-a infectat anume în tura lui sau cu cinci zile înainte? Doar ştim că perioada de incubare este de la şase zile în sus. De aceea, haideţi să nu insinuăm, mă refer la colegii din diferite instituţii de stat, conducători. 16 mii de lei trebuie să primească toţi angajaţii din instituţiile de stat din prima linie care au fost infectaţi. Este vorba de medici, personal medical, poliţişti, membrii Comisiei Situaţii Excepţionale, absolut toţi funcţionarii de stat care au fost depistaţi pozitiv vor primi suportul de la stat de 16 mii de lei”, a declarat Igor Dodon.

Afirmaţiile preşedintelui au fost făcute în contextul anunţului Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale că doar 29 de medici din cei 415 de angajaţi medicali infectaţi cu COVID-19 vor beneficia de 16 mii de lei, pentru că doar în cazul a 29 de medici s-a constatat contaminarea în timpul orelor de muncă. Acest fapt a stârnit indignarea mai multor partide de opoziţie, dar şi a Partidului Democrat, formaţiune aflată la guvernare, care au insistat ca tot personalul medical să beneficieze de banii respectivi, în caz că vor fi confirmaţi pozitiv cu COVID-19.

Până la ora actuală, 107 de pacienţi au fost vindecaţi, iar 34 de persoane, printre care trei medici şi şapte cetăţeni din regiunea transnistreană, au decedat. 168 de pacienţi se află în stare gravă, iar 421 în stare de gravitate medie. 12 persoane se află la respiraţie asistată. 

Situaţia este alarmantă în special în Soroca şi Ştefan Vodă, raioane aflate în carantină, unde în total au fost înregistrate 365 de cazuri de COVID-19. Nici Chişinăul nu stă mai bine la acest capitol - 513 de cazuri de COVID-19. Urmează regiunea transnistreană - 133 de cazuri.

Bilanţul total al lucrătorilor medicali infectaţi cu COVID-19 în R. Moldova este de 415, printre care: medici - 100 de cazuri, asistenţi medicali - 135, felceri - 25, paramedici - 1, farmacişti - 7, personal auxiliar - 114 persoane. Cei mai mulţi fiind angajaţii spitalului raional şi asistenţei medicale urgente din Soroca - 96, Ştefan Vodă - 46, Glodeni - 20. 16 cazuri de infectare au fost confirmate rândul angajaţilor Spitalului Clinic Republican din Chişinău, iar 9 din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie. 

Din 1.662 de cazuri de COVID-19 confirmate în R. Moldova, în 121 de cazuri este vorba despre importul de COVID-19 (Italia, Marea Britanie, Franţa, Elveţia, Ucraina, Rusia, România, Germania, Belarus şi Cehia). În 1.541 de cazuri vorbim de transmitere locală.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite