Guvernul Moldovei, în chinurile facerii
0Săptămâna a început cu o nouă rundă de discuţii a candidatului la funcţia de premier, Chiril Gaburici, cu societatea civilă şi fracţiunile parlamentare în privinţa Programului de guvernare şi a viitorului Cabinet de miniştri. După ce Iurie Leancă nu a obţinut votul de încredere al Parlamentului, noul candidat, Chiril Gaburici, încearcă să-i convingă pe deputaţi să-l voteze.
Luni, candidatul la funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova a început consultările privind programul de guvernare şi componenţa executivului. Prima întâlnire a avut loc la Academia de Ştiinţe a Moldovei. Chiril Gaburici a fost însoţit de vicepreşedinţii PLDM, Liliana Palihovici şi Vadim Pistrinciuc.
„Au fost discuţii bune şi interesante din diferite domenii. Sunt chestii care pot fi făcute imediat, iar altele - pe parcurs. Este susţinută ideea de a schimba Codul muncii”, a declarat Chiril Gaburici. El a precizat că a discutat cu academicienii în limba română. La rândul său, preşedintele AŞM, Gheorghe Duca, l-a completat: „În toate domeniile oamenii de ştiinţă pot fi consultaţi”.
Poziţia PL rămâne neschimbată
Prima fracţiune parlamentară cu care a discutat Chiril Gaburici a fost cea a Partidului Liberal. După această rundă, Mihai Ghimpu a declarat că poziţia PL nu s-a schimbat şi că partidul este gata să susţină un guvern în cadrul unei alianţe din care va face parte. La discuţii a fost prezent şi liderul PLDM, Vlad Filat. „Decizia partidului este cunoscută. Am schimbat ceva în discuţii. Am solicitat să vină şi Vlad Filat, pentru că decizia o ia partidul. Decizia este cunoscută, programul şi componenţa guvernului rămâne aceeaşi, adică un guvern format din PLDM-PD. Voi convoca Biroul Politic, vedem dacă schimbăm decizia”, a spus Mihai Ghimpu. Liderul PL a fost rugat să comenteze declaraţia liberalului Anatol Şalaru, care a spus că Vlad Filat ar fi convins unii deputaţi PL să nu-l voteze pe Iurie Leancă. Ghimpu a confirmat că şi un alt coleg i-ar fi spus acelaşi lucru. La aceeaşi întrebare, Vlad Filat, care a făcut declaraţiile separat de Ghimpu, a spus că afirmaţiile în cauză sunt minciuni şi insinuări, transmite IPN.
Cât priveşte discuţiile cu liberalii, Vlad Filat, a spus că a fost o comunicare bună, care trebuie continuată. Potrivit liderului PLDM, esenţa şi obiectivele programului de activitate a Guvernului rămâne aceleaşi.
„Am făcut tot posibilul pentru a-i convinge”
„Am discutat cum vedem noi viitorul, cum putem să-l facem şi să-l construim împreună. Am făcut tot posibilul pentru a-i convinge, urmează dânşii să ia o decizie”, a declarat Gaburici după discuţiile cu liberalii. Întrebat de jurnalişti dacă ministrul în exerciţiu al educaţiei, Maia Sandu, va rămâne în componenţa noului guvern, acesta spus că urmează să aibă loc discuţii, dar există o probabilitate mare ca aceasta să rămână în funcţie.
Voronin: După votare o să vă fie clar
Şi discuţia cu comuniştii a fost una „constructivă”. „Discuţia a fost constructivă. Gaburici mi-a părut foarte constructiv, concret, conştientizează în ce moment crucial al ţării îşi asumă această responsabilitate. Noi am salutat acest pas. Am înaintat unele propuneri pentru program”, a declarat liderul PCRM, Vladimir Voronin, după întrevederea cu premierul desemnat. El nu a răspuns clar dacă fracţiunea comuniştilor va vota pentru Guvernul Gaburici, inclusiv dacă din componenţa acestuia va face parte Maia Sandu. „O să fim foarte constructivi şi în ziua când va fi propusă spre votare. Voi faceţi concluzii că noi o să votăm. Noi nu avem condiţii, dar propuneri. După votare o să vă fie clar”, a concluzionat Voronin, retrăgându-se.
Sindicatele nu susţin adoptarea unui nou Cod al muncii
Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) nu susţine adoptarea unui nou cod al muncii şi sugerează noului guvern să perfecţioneze legislaţia în vigoare pentru balansarea intereselor salariaţilor şi angajatorilor în relaţiile de muncă. La o întrevedere cu candidatul la funcţia de premier, Chiril Gaburici, sindicaliştii au spus că, pe durata aplicării actualului cod nu a fost cunoscut niciun caz care să conducă la dificultăţi sau situaţii ce ar fi afectat drepturile şi interesele agenţilor economici, inclusiv ale investitorilor străini. Sindicaliştii mai pledează pentru crearea tribunalelor muncii, ca instanţă specializată în raporturile de muncă, transmite IPN.
Vicepreşedintele CNSM, Mihail Hâncu, a menţionat că existenţa unui dialog cu Cabinetul de miniştri este extrem de importantă. „Ne dorim să fie eficientizată activitatea Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective, dar şi să sporească responsabilităţile membrilor Comisiei naţionale din partea Guvernului şi numirea în cadrul aceleiaşi Comisii a miniştrilor din domeniile: muncă, protecţie socială, economie, finanţe, justiţie, educaţie, sănătate”, a declarat Hâncu.
În domeniul retribuirii muncii, sindicaliştii au propus majorarea salariului minim pe ţară şi a salariului tarifar pentru I categorie de salarizare în sectorul bugetar până la nivelul minimului de existenţă a populaţiei apte de muncă în anul 2015. Aceştia mai solicită stabilirea unui singur salariu minim pe ţară în funcţie de salariul mediu (practica ţărilor europene).
Şedinţa Parlamentului la care urmează să fie învestit Guvernul ar putea avea loc joi, 19 februarie. Chiril Gaburici a fost desemnat candidat la funcţia de premier printr-un decret prezidenţial semnat sâmbătă, 14 februarie.