Guvernul a aprobat Planul Naţional de Acţiuni pentru realizarea Acordului de Asociere cu UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şedinţa Guvernului FOTO: Adevărul
Şedinţa Guvernului FOTO: Adevărul

Planul Naţional de Acţiuni 2014-2016 pentru punerea în aplicare a Acordului de Asociere cu UE cuprinde o perioadă de trei ani şi include priorităţile-cheie de cooperare în vederea asigurării asocierii politice şi a integrării economice cu UE.

Planul include acţiunile ce vor fi realizate de către instituţiile statului pentru implementarea documentului, precum şi Anexe ale Acordului de Asociere, inclusiv partea privind instituirea Zonei de Comerţ Liber. Aici sunt specificate termenele necesare pentru implementare şi resursele financiare necesare.

Anterior aprobării, Planul a fost supus consultărilor publice cu reprezentanţii autorităţilor centrale şi locale, cu societatea civilă şi instituţiile internaţionale.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, Planul de Acţiuni este voluminos şi complex, aşa că Ministerul de Externe va crea un sistem online de raportare şi monitorizare a gradului de realizare a acţiunilor enumerate.

„Acest document este important şi pentru valorificarea asistenţei şi a suportului bugetar direct din partea UE, în special în ceea ce vizează instituirea Zonei de Liber Schimb. În curând, urmează a fi semnat şi acordul de finanţare, astfel încât până la sfârşitul anului curent să avem şi prima tranşă din asistenţa planificată“, a spus, în cadrul şedinţei Executivului, viceministrul de Externe Iulian Groza.

Prim-ministrul Iurie Leancă a sugerat ca după semnarea Acordului de Asociere cu UE să fie organizată o şedinţă detaliată pe acest subiect. „Vom discuta detaliat Planul de Acţiuni, priorităţile, cum ne pregătim pentru implementare în momentul în care va fi pus în aplicare provizorie“, a punctat premierul.

Republica Moldova este singurul stat membru al Parteneriatului Estic ce a elaborat documentul prin care a iniţiat procedura de coordonare şi punere în aplicare a Acordului de Asociere, fapt salutat de Uniunea Europeană. Documentul va fi tradus în rusă şi engleză.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite