Ghimpu rămâne şeful liberalilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal. FOTO ADEVĂRUL
Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal. FOTO ADEVĂRUL

Mihai Ghimpu a fost reales preşedinte al Partidului Liberal, iar Dorin Chirtoacă rămâne prim-vicepreşedinte. Decizia a fost luată în cadrul celui de-al patrulea Congres al PL din 14 septembrie, transmite IPN. Ghimpu a fost reales cu 1694 de voturi pentru, 14 împotrivă şi 23 de abţineri.

Participanţii la Congres au înaintat candidaturile lui Mihai Ghimpu, Corina Fusu, Valeriu Munteanu şi Dorin Chirtoacă, însă ultimii trei au refuzat să candideze, motivând că sunt deja ocupaţi cu celelalte funcţii pe care le deţin. „Haideţi să numărăm un pic: primar general – o dată, preşedinte al organizaţiei municipale Chişinău a partidului – a doua oară, prim-ministru – a treia, şi acum şi preşedinte de partid”, a glumit Chirtoacă, care va fi candidatul PL pentru postul de prim ministru.

Mihai Ghimpu a afirmat că: „Puterea nu este, nu a fost şi nu va fi, într-un stat de drept şi democratic, în mâinile unui preşedinte. Puterea aparţine partidului. Preşedintele este doar un speaker sau o slugă la partid”. Dorin Chirtoacă, Corina Fusu şi Anatol Şalaru au fost aleşi prim-vicepreşedinţi ai PL, iar Veaceslav Untilă, Valeriu Munteanu, Veronica Herţa, Lilian Carp şi Mihai Moldovanu au fost aleşi vicepreşedinţi. Secretar general al formaţiunii a fost ales Ion Apostol.

Supărare pe foştii parteneri

În discursurile susţinute, liberalii şi-au acuzat în repetate rânduri foştii colegi de alianţă de nepotism, corupţie şi trădare, referindu-se la privatizările Aeroportului Internaţional Chişinău şi a Băncii de Economii. „Noi nu am luptat cu comuniştii ca să aducem alţii la putere care să fure mai mult ca dânşii. Avem nevoie de o alianţă pentru integrare europeană, dar avem nevoie de alianţă şi pentru oameni, nu pentru cei care sunt în funcţii”, a declarat Mihai Ghimpu.

La Congresul IV al PL au participat aproximativ 2000 de oameni, reprezentând toate organizaţiile teritoriale ale formaţiunii. La alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010, PL a obţinut 12 mandate, însă în vara lui 2013, şapte deputaţi şi câţiva reprezentanţi liberali din Guvern au părăsit formaţiunea şi au format Partidul Liberal Reformator, participând la formarea noului guvern, iar PL a trecut în opoziţie. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite