George Simion a primit interdicţie de a intra în Moldova: A demonstrat un comportament agresiv şi inadecvat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Activistul George Simion a primit interdicţie de a intra pe teritoriul Republicii Moldova marţi, 28 august, pentru că ar fi „demonstrat un comportament agresiv, inadecvat şi a refuzat să respecte procedurile legale de trecere a frontierei de stat”.

Potrivit unui comunicat de presă al Poliţiei de Frontieră a Republicii Moldova,  motivul pentru care participanţii Marşului Unirii nu au primit iniţial permisiunea să treacă frontiera de stat „a fost comportamentul inadecvat şi provocator al unor persoane din cadrul grupului, refuzul de a se conforma procedurilor legale de trecere şi o serie de injurii şi ameninţări proferate în discuţiile cu reprezentanţii Poliţiei de Frontieră. Toate acestea au fost documentate pe suport video”.

„Domnul Fredolin Lecari le-a cerut reprezentanţilor grupului să manifeste respect faţă de lege şi să se conformeze procedurilor de trecere a frontierei. Toţi reprezentanţii grupului au în acest moment permisiunea să intre pe teritoriul Republicii Moldova, mai puţin domnul Simion George, care urmează să primească interdicţie în conformitate cu legea”, se arată în document.

PF precizează că, deşi au dreptul să traverseze frontiera, reprezentanţii grupului „refuză să o facă la moment, încercând să forţeze prin gestul lor autorităţile să anuleze interdicţia aplicată cetăţeanului menţionat”. 

„Aşadar, motivul şederii lor între punctele de trecere nu are la bază refuzul Poliţei de Frontieră de a le permite accesul”, constată PF.

„Poliţia de Frontieră are obligaţia de a asigura securitatea graniţelor statului, de a face o analiza profesionistă a cazurilor în care în punctele de trecere a frontierei se prezintă persoane care dau semne ca nu respectă legislaţia ţării noastre şi de a lua deciziile care se impun în interesul asigurării depline a securităţii cetăţenilor Republicii Moldova. Menţionăm, de asemenea, că Poliţia de Frontiera a procedat şi în trecut în acest fel cu referire la cazurile cetăţenilor din alte ţări, care au manifestat un comportament în afara legii”, se mai spune în comunicatul PF.

Ambasada României în Republica Moldova anunţă că s-a autosesizat cu privire la existenţa unui grup de cetăţeni români care, la data de 27 august 2018, au dorit să intre pe teritoriul Republicii Moldova, dar li s-a itnerzis accesul, precum şi cu privire la comunicatul de presă transmis de Poliţa de Frontieră a Republicii Moldova.

Amintim că ceci de cetăţeni români şi moldoveni sunt blocaţi în aceste clipe la frontiera moldo-română. Autorităţile de la Chişinău le-au interzis participanţilor la „Marşul Centenarului” intrarea în Moldova. Cu toate acestea, manifestanţii anunţă că nu vor părăsi zona de frontieră, după ce au mers pe jos de la Alba Iulia timp de o lună, până nu li se va permite accesul în ţară.

Poliţia de Frontieră informează că motivul interzicerii intrării în ţară a manifestanţilor „este perturbarea ordinii publice în zona de frontieră, cu încălcarea regimului punctelor de trecere”. 

„Mai mulţi din tinerii participanţi nu s-au supus indicaţiilor reprezentanţilor Poliţiei de Frontieră, prezentând în relaţia cu poliţiştii de frontieră un comportament agresiv, dar şi au creat impedimente la deplasarea mijloacelor de transport prin punctul de trecere Leuşeni. În context, Poliţia de Frontieră îndeamnă participanţii la Marşul Unirii să respecte decizia luată şi să nu încerce prin metode ilegale sau acţiuni provocatoare să traverseze frontiera de stat”, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei de Frontieră.

Oamenii legii precizează că există informaţie cu caracter operativ, precum că se va încerca deturnarea Marşului Unionist prin provocări în zona cu regim special de lucru.

În acest sens, Poliţia de Frontieră a întreprins mai multe măsuri de prevenire a unor eventuale provocări în zonele de frontieră şi în punctele de trecere.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite