Refugiații din Ucraina se confruntă cu oportunități tot mai reduse de angajare în Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Problemele legate de vize și răcirea pieței muncii sunt cele mai recente obstacole în calea obținerii și menținerii unui loc de muncă pentru refugiații ucraineni, transmite Bloomberg.

colaj foto economie ucraina: monede, drapel și cotații bursiere
Foto: Shutterstock

La doar câteva săptămâni după ce Rusia a invadat Ucraina în 2022, guvernul britanic s-a mobilizat pentru a oferi azil persoanelor care fugeau de conflict. Acum, refugiații se străduiesc să găsească locuri de muncă de înaltă calitate pe care calificările lor le merită.

Pe măsură ce războiul ruso-ucrainean intră în cel de-al treilea an, vizele eliberate primilor sosiți se apropie de expirare, exact în momentul în care piața muncii din Marea Britanie se răcește și interesul general de a-i ajuta pe ucraineni se diminuează. „Totul s-a schimbat. Nu mai suntem la știri”, a declarat Diana Kocheva, o refugiată care conduce o comunitate de lucrători ucraineni strămutați din domeniul tehnologiei cu sediul la Londra.

Programul pentru familii din Ucraina, care permitea cetățenilor ucraineni să se alăture unui membru al familiei în Regatul Unit pentru o perioadă de până la trei ani, a fost închis pentru noi solicitanți în februarie. Un program alternativ, intitulat „Homes for Ukraine Sponsorship Scheme”, este încă în desfășurare. Însă prelungirile durează doar 18 luni, iar ucrainenii pot solicita o nouă viză doar cu trei luni înainte de data de expirare a vizei inițiale, ceea ce sporește incertitudinea pentru cei care își caută un loc de muncă.

Guvernul nu a anticipat că conflictul va fi atât de îndelungat, creând o „perioadă de tranziție” în care politicile inițiale vor expira în timp ce altele noi sunt încă în curs de stabilire, potrivit lui Alexander Clarkson, profesor de studii europene și internaționale la King's College London. În această perioadă, muncitorii cu guler albastru ar putea vedea mai puține protecții împotriva condițiilor de muncă exploatatoare. „Vom auzi o mulțime de povești urâte de această natură în următoarele două luni și ani”, a spus Clarkson.

O viză pe cale să expire poate, de asemenea, să împingă o cerere la coada listei. „Ei sunt dispuși să găsească pe cineva cu o viză sau o situație mai stabilă”, a spus Kocheva despre potențialii angajatori. „Chiar dacă le plac și au trecut toate interviurile tehnice”.

Piața muncii este instabilă

În același timp, datele economice oficiale arată semne că piața britanică a locurilor de muncă se răcește. Cele mai recente cifre indică o rată a șomajului de 4,3%, cea mai ridicată din vara anului trecut, ceea ce sporește concurența pentru posturi. Numărul de posturi vacante a scăzut și el, coborând sub 900.000 pentru prima dată în aproape trei ani.

Un studiu realizat de Economist Impact group a arătat, totuși, că angajarea de refugiați poate crește reputația unei mărci în rândul consumatorilor, ale cărei beneficii, alături de altele, pot depăși investițiile inițiale. Iar un studiu realizat de Fiscal Policy Institute, în parteneriat cu Tent, a arătat că lucrătorii refugiați sunt asociați cu rate mai mari de păstrare a locului de muncă. Refugiații au avut o rată de rotație a forței de muncă cu șapte până la 15 puncte procentuale mai mică decât pentru forța de muncă în general.

Angajarea de refugiați este atât de importantă pentru că este un rezultat mai semnificativ pentru refugiați, dar este, de asemenea, scalabil și sustenabil”, a spus Maltz. „În timp ce caritatea tinde să fie un fel de acțiune punctuală și de scurtă durată”. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite