FOTO Erdogan dă o mână de ajutor Chişinăului în lupta cu protestatarii şi oferă două autospeciale pentru combaterea demonstraţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflat într-o vizită oficială de două zile în Republica Moldova, preşedintele Turciei, Recep Erdogan, a anunţat joi, 18 octombrie, că a oferit Ministerului de Interne de la Chişinău două autospeciale destinate combaterii demonstraţiilor în masă - „TOMA”.

Potrivit lui Erdogan, autospecialele au ajuns la Chişinău încă în seara de miercuri, 17 octombrie. 

Vehiculele sunt de model turcesc. În mare parte acestea sunt folosite de Poliţia din Turcia, dar au fost şi exportate în câteva ţări, precum Azerbaidjan, Kazahstan, Libia, Georgia sau Zimbabwe. Autospecialele sunt menite să disperseze protestatarii violenţi cu ajutorul tunurilor de apă. Capacitatea maximă de apă din autovehicul este de 10 tone. 

Autospeciala este protejată de un eventual atac al manifestanţilor, având prin părţi dispozitive specifice pentru a stropi protestatarii cu gaze lacrimogene.

De menţionat că Recep Erdogan a venit în Republica Moldova la invitaţia lui Igor Dodon, care la invitat pe liderul de la Ankara să participe la inaugurarea clădiri Preşedinţiei, devastată în urma protestelor din aprilie 2009. Preşedinţia a fost reparată din banii Turciei, tot la solicitarea lui Igor Dodon. Guvernul turc a oferit în acest sens 10 milioane de euro.

După întrevederea cu premierul Pavel Filip, Recep Erdogan a declarat că este dispus să repare şi Circul din Chişinău, aflat de mai mulţi ani în ruine. De asemenea, preşedintele turc a avut o întâlnire şi cu liderul PDM, controversatul om ade afaceri Vlad Plahotniuc.

Relatând despre prima zi a vizitei lui Recep Tayyip Erdogan la Chişinău, varianta electronica a ziarului turc „Anadolu post” scrie că „preşedintele turc a spus miercuri că ţara aşteaptă sprijinul „fără ezitare” al Moldovei în lupta împotriva Organizaţiei Teroriste Fetullah (FETO)”, notează IPN.

Opoziţia de la Chişinău susţine că aceste „daruri” din partea lui Erdogan sunt o răsplată pentru decizia autorităţilor moldovene de a-i expulza pe cei şapte profesori turci de la Liceul Orizont, care ar avea tangenţe cu Fethullah Gullen, cel considerat de Erdogan drept duşman şi vinovat de tentativă de lovitură de stat din Turca.

Autospeciala „TOMA” FOTO wikipedia.org

Imagine indisponibilă
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite