Fost ministru de Externe al României: Pentru ca Moldova să se apropie de România este necesară încurajarea unei politici proeuropene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru de Externe al României Adrian Cioroianu consideră că în momentul de faţă cea mai eficientă soluţie ca Republica Moldova să se apropie de România este încurajarea unei politici proeuropene. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN, Adrian Cioroianu a spus că afirmă acest lucru din perspectiva faptului că Republica Moldova are nevoie de un set de politici de guvernare pe care nu le-a pus în practică după 1990.

Adrian Cioroianu afirmă că astăzi se vorbeşte mai puţin despre perspectiva europeană a Republicii Moldova decât se vorbea în 2010-2012. Liderii UE pun accentul diferit pe Parteneriatul Estic. Diplomatul mai spune că Republicii Moldova i-ar prinde bine aspiraţia europeană şi acest lucru, în opinia sa, nu va nega istoria ţării şi nu va nega amintirile celor care au trăit în anii 1940.

„Vorbim de un stat din care dispar milioanele şi miliardele, vorbim de un stat în care corupţia sau ineficienţa politică sunt o problemă pe care o recunoaşte orice om, să zic, lucid şi care este interesat de bunul mers al comunităţii sale. Şi, cunoscând exemplul României, al progreselor pe care noi le-am făcut oarecum împinşi de această idee de a ne apropia de anumite standarde europene, sincer cred că şi Republicii Moldova i-ar prinde bine o astfel de tentaţie europeană. Asta nu neagă istoria noastră recentă sau mai puţin recentă, nu neagă anumite strigăte disperate care vin din partea unei generaţii care au amintiri cu anii ’40, cu dramele care s-au întâmplat atunci”, a notat Adrian Cioroianu.

Fostul ministru de externe s-a referit şi la actualele manifestări pro-unioniste. În opinia sa, unele dintre aceste manifestări s-ar putea să nu vină din conştiinţe foarte bine intenţionate. „Şi unele dintre ele şi-ar dori de fapt prin exagerarea sau printr-un mesaj ceva mai agresiv decât ar trebui, unele de fapt sunt în măsură să pericliteze ideea şi acest lucru ar trebui studiat ceva mai atent şi de o parte, şi de alta a Prutului”, a opinat diplomatul.

În altă ordine de idei, Adrian Cioroianu a menţionat că a fost recent la Chişinău şi a înţeles că o parte a populaţiei îşi doreşte apropierea de UE şi această parte a populaţiei este ceva mai mare decât partea care îşi doreşte apropierea de România.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite