Fost angajat al MAI: Multe materiale privind interceptarea şi filarea persoanelor au fost nimicite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
interceptare audio

Multe materiale care se refereau la interceptarea şi filarea diferitor persoane – activişti civici, jurnalişti, susţinători ai opoziţiei, despre care a anunţat recent deputatul Chiril Moţpan, au fost distruse pentru a lichida dovezile. Declaraţia a fost făcută de fostul şef al Direcţiei nr.6 Protecţia Martorilor din cadrul Inspectoratului Naţional de Investigaţii, Anatolie Macovei, transmite IPN.

Potrivit lui, ordinul de a fi distruse materialele respective a fost dată în cadrul unei subdiviziuni a Ministerului Afacerilor Interne, după ce fostul lider al Partidului Democrat Vlad Plahotniuc a anunţat că părăseşte ţara, iar despre această distrugere ar fi ştiut fostul ministru de Interne Andrei Năstase.

„Direcţia nr. 5 şi Direcţia nr. 7, care exercitau unele măsuri de filaj, erau conectate online la interceptările telefonice prin care se exercita filajul, în paralel. Restul interceptărilor telefonice erau primite pe nişte discuri de la SIS, care erau ascultate prioritar de angajaţii Direcţiei nr. 5, se făceau nişte selecţii şi rapoarte pe marginea acestor ascultări, iar discurile erau predate procurorilor”, a povestit fostul şef al Direcţiei nr.6 Protecţia Martorilor în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la postul TV8.

Anatolie Macovei afirmă că fiecare dintre persoanele interceptate, oameni cu poziţie civică activă şi jurnalişti, era selectată din acelaşi sediu de afaceri al lui Vladimir Plahotniuc -  GBC.

„Erau invitaţi conducători din Ministerul de Interne, din Serviciul Informaţii şi Securitate, din Procuratură, se făceau şedinţe şi se dădeau indicaţii concret pe fiecare persoană”, susţine Anatolie Macovei.

Potrivit lui, persoanele care efectuau urmăririle aveau un scop bine determinat: de a depista, dacă persanele respective aveau o activitate care ar încălca legea pentru a fi atraşi la răspundere sau de a truca comportamentul şi declaraţiile acestora în scopul de a se inventa o activitate ilegală care ar fi dus la urmărirea penală.

Expertul Centrului de Resurse Juridice Ion Guzun spune că în anul 2013 au intrat în vigoare modificări la Codul penal care au restricţionat foarte mult posibilităţile de efectuare a interceptărilor. „S-au pus nişte criterii foarte riguroase, inclusiv informarea persoanei timp de şase luni despre propria interceptare, dar şi alte filtre”, a explicat Igor Guzun.

Acum câteva zile, preşedintele Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică, Chiril Moţpan, a prezentat o listă de persoane care ar fi fost interceptate. În lista respectivă se regăsesc cadre didactice care au susţinut Platforma DA, dar şi experţi, jurnalişti şi activişti, printre care şi Petru Macovei, Arcadie Barbăroşie, Lilia Carasciuc, Ştefan Gligor, Dumitru Alaiba, Sergiu Tofilat, Vladislav Gribincea, precum şi Natalia Morari, Angela Gonţa, Mariana Raţă, Ion Terguţă, Valentina Ursu etc.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite