Formuzal promite locuitorilor din Găgăuzia gaze ieftine pe bani din buget

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai săraci locuitori din UTA Găgăuzia ar putea plăti un tarif mai mic pentru un volum de 500 de metri cubi de gaze, promite başcanul Mihail Formuzal. În cadrul unei şedinţe cu primarii localităţilor din autonomie, Formuzal le-a solicitat să întocmească până la 1 iunie, lista viitorilor beneficiari.

„Avem nevoie de această informaţie ca să ştim aproximativ ce volum de gaze naturale e necesar să fie livrat Găgăuziei la preţuri reduse. Cine nu va prezenta listele nu va primi gaze la preţ redus“, a declarat Formuzal, citat de gagauzinfo.md.

Pavel Tolba, consilierul başcanului, spune că deocamdată nu se ştie câte persoane ar putea benefia de reduceri. „Până nu avem lista, nu putem şti nici de câtă finanţare de la buget vom avea nevoie pentru a acoperi diferenţa de preţ“, a precizat Tolba. La finele lunii martie, după o vizită la Moscova, conducerea UTA Găgăuzia a anunţat că locuitorii nevoiaşi vor beneficia de reduceri de până la 50% la tarifele la gaze naturale.

Câte gaze consumă Găgăuzia

Potrivit datelor adminsitraţiei de la Comrat, circa 90% din populaţia UTA Găgăuzia are acces la reţeaua de gaze, acesta fiind cel mai înalt nivel din ţară.

Consumul anual de gaze în regiune este de circa 26 de milioane de metri cubi (aproximativ 580 de metri cubi pentru fiecare consumator, casnic sau noncasnic). Valoarea gazelor consumate într-un an se ridică la 160 de milioane de lei (la un tarif mediu de peste 6.120 de lei pentru o mie de metri cubi).

Pentru a putea asigura o eventuală reducere cu circa 50% a preţului gazelor pentru cel puţin 25% din populaţie (cât reprezintă păturile vulnerabile), ar fi necesare cel puţin  20 de milioane de lei pe an, bani pe care Găgăuzia nu-i are.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite