Experţi: Transnistria nu este o prioritate pentru noua guvernarea de la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
zona transnistria

Potrivit experţilor, soluţionarea conflictului transnistrean nu reprezintă o prioritate pentru actuala guvernare, întrucât lupta cu corupţia şi deoligarhizarea sunt obiectivele principale ale noii puteri. Mai mult, potrivit experţilor, în prezent nu ar exista premise pentru identificarea unei soluţii politice pentru acest conflict, iar tot ce poate face actuala guvernare este să nu permită degenerarea situaţiei, notează IPN.

Potrivit comentatorului politic, Anatol Ţăranu, soluţionarea diferendului transnistrean depinde, în mare măsură, de relaţiile dintre statele participante la formatul 5+2, iar conjunctura politică actuală nu permite identificarea unui soluţii viabile pentru acest conflict.

„Nu există nicio şansă acum de a identifica o soluţie politică pentru conflictul transnistrean. Unica soluţie este ca acest conflict să nu degenereze şi să creeze probleme cursului strategic de integrare europeană pe care l-a ales actuala guvernare. Şi acest curs înseamnă deoligarhizare şi lupta cu corupţia. Transnistria nu este o prioritate pentru actuala guvernare, pentru că acest conflict transnistrean nu este doar problema internă a Republicii Moldova, acest conflict depinde de conjunctura politică externă. Procesul de soluţionare demult a fost internaţionalizat şi nu mai depinde doar de Chişinău şi Tiraspol, ci de toţi actorii din formatul 5+2”, a spus Anatol Ţăranu, în cadrul emisiunii  „Întreabă Gheţu” de la TV8.  

Politologul Ian Lisnevschi spune că politica paşilor mici este binevenită pentru a menţine un dialog constant între părţi, iar reintegrarea completă a ţării va avea loc atunci când dreapta Nistrului va deveni atractivă pentru cetăţenii din regiune.

„Dacă cetăţenii din stânga Nistrului văd progrese în dreapta Nistrului, asta deja devine o reintegrare, Republica Moldova devine atractivă pentru cetăţenii de acolo. În ultimii ani, din 500 de mii de transnistreni, 100 de mii au migrat în dreapta Nistrului, pentru că lor aici le sunt deschise mai multe oportunităţi, mulţi au deja paşapoarte moldoveneşti şi aceasta poate fi numit un mic proces de reintegrare. Dacă actuala guvernare va demonstra că în Republica Moldova orice cetăţean este protejat de lege, dacă aici vor găsi mai uşor un loc de muncă bine plătit, evident, pentru transnistreni vom deveni mai atractivi ”, a spus Ian Lisnevschi.

Ieri, la sediul misiunii OSCE de la Tighina a avut loc prima întrevedere în format 1+1 dintre reprezentanţii Chişinăului şi Tiraspolului. Cap de afiş pe agenda discuţiilor a fost interdicţia aplicată de Ucraina începând cu 1 septembrie de traversare a frontierei ucrainene pentru maşinile cu numere de înmatriculare transnistrene. Potrivit unui comunicat al Guvernului, Vladislav Kulminski şi Vitalii Ignatiev ar fi convenit asupra eficientizării activităţii punctelor de înmatriculare din oraşele Tiraspol şi Râbniţa.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite