Experţi: Moldova nu mai ocupă locul de frunte printre ţările Parteneriatului Estic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moldova nu mai ocupă locul de frunte printre ţările membre ale Parteneriatului Estic, iar domeniile în care se constată regres sunt independenţa justiţiei, libertatea presei şi drepturile omului. Constatarea aparţine unui grup de experţi de la Chişinău, care a analizat mai multe domenii, ca să facă o aşa-zisă „radiografie” a situaţiei din Moldova în raport cu ţările PaE – Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan şi Belarus, transmite IPN.

Coordonatoarea echipei de experţi de la Chişinău, Elena Prohniţchi, de la Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT, susţine că, în comparaţie cu anul trecut, în acest an Moldova nu mai este fruntaşă sau lidera Indicelui Parteneriatului Estic. Nu este fruntaşă la niciun capitol. Ba din contra, se găseşte, în funcţie de domeniu, pe poziţia a doua, a treia sau chiar pe poziţiile de la coadă.

„De ce o diferenţă atât de mare în raport cu anul precedent? Ar putea să fie două explicaţii. Unu, situaţia s-a degradat în Republica Moldova în unele domenii cum ar fi libertatea mass-media, independenţa justiţiei etc. O altă explicaţie ar fi că situaţia în celelalte state a evoluat mult mai repede decât la noi. Indicele conţine indicatori cantitativi, inclusiv sunt indicatori care arată în ce măsură a evoluat cadrul normativ, cât de mult el este armonizat cu legislaţia europeană, sunt indicatorii pe care-i cunoaştem toţi – Doing business, libertatea presei, care sunt elaboraţi de către organizaţii internaţionale recunoscute”, a declarat Elena Prohniţchi într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

La multe capitole Republica Moldova este la distanţe mici şi acest decalaj ţine mai mult de adoptarea unei sau altei legi. Unul din capitolele la care cu adevărat e un decalaj mai puternic este climatul de afaceri. Mai bine este în Georgia, care este pionier, pe când Ucraina şi Moldova, cele două state care au semnat cu Acord de Asociere şi au Acord de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, din păcate, se află pe poziţia a patra şi a cincea, practic sunt la coadă. Deşi beneficiem de Acordul de Liber Schimb, stăm mai prost chiar decât Azerbaidjan şi Armenia.

Domenii problematice, în care se observă un regres pronunţat, ţin de independenţa sistemului judiciar, drepturile omului, în ce măsură acestea sunt respectate, independenţa mass-media „Deci, tot ce ţine de capitolul democraţie profundă şi durabilă – situaţia s-a degradat”, a menţionat Elena Prohniţchi.

Raportul se bazează pe un chestionar pe care îl completează de experţi naţionali, sunt întrebări la care fie sunt răspunsuri închise, fie desfăşurate, dar suplimentar se oferă şi o analiză a situaţiei în ţară, deci, un fel de retrospectivă a evoluţiilor în domeniul politic, social, economic, din anul în care este evoluat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite