Expert: Guvernarea doreşte să-i retragă preşedintelui încă o prerogativă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Guvernarea îşi doreşte să-i retragă preşedintelui Igor Dodon încă o prerogativă – cea de numire a miniştrilor. Declaraţia a fost făcută de expertul în drept constituţional, Serghei Mişin, în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova, citat de IPN.

Potrivit lui, Guvernul şi Parlamentul Republicii Moldova au ocupat o poziţie foarte comodă – să vocifereze că ţara este republică parlamentară.

„Ei, prin adresarea către Curtea Constituţională de a interpreta legea supremă a statului în ceea ce priveşte numirea miniştrilor, doresc să-i retragă preşedintelui încă o prerogativă, dar nu cu mâinile proprii, ci cu ajutorul Curţii Constituţionale, care emite o hotărâre că dacă şeful statului a respins a doua oară candidatura guvernării la funcţia de ministru al apărării, atunci premierul sau şeful legislativul are dreptul să numească de sine stătător această candidatură”, spune Serghei Mişin.

Politologul Alexandru Odinţov susţine că tot ceea ce se întâmplă în Republica Moldova are loc reieşind din procesele globale. Presiunile unor parteneri externi sunt evidente. „Preşedintele s-a exprimat clar că dacă şi în continuare va fi haos, protestele vor fi destul de greu de controlat”, a spus politologul. Potrivit lui, preşedintele nu exclude dizolvarea Parlamentului din motivul că acesta nu reflectă voinţa poporului.

Preşedintele Centrului de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice, Ion Dron, susţine că atât guvernarea, cât şi preşedinţia se conduc de interese personale în ceea ce priveşte numirea ministrului apărării. Potrivit lui, preşedintele Igor Dodon trebuie să înţeleagă că funcţia de şef al statului, reieşind din instrumentele legale, ”poate doar să facă gălăgie, dar nu să participe la guvernare. Această instituţie a puterii nu participă la luarea deciziilor”, a spus Ion Dron.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite