Ex-ministrul Finanţelor: Ultimul Acord cu FMI va avea consecinţe grave asupra dezvoltării economiei Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Chicu presedinte.md

Ex-ministrul Finanţelor, actualul consilier al preşedintelui ţării, Ion Chicu, consideră că ultimul acord cu Fondul Monetar Internaţional, negociat de Guvernul Maiei Sandu, nu va permite sporirea calităţii vieţii cetăţenilor.

„Chiar mai mult, va avea consecinţe grave asupra dezvoltării de mai departe a economiei noastre. Condiţiile impuse de FMI nu sunt adecvate şi relevante situaţiei. Moldova nu se află în situaţia de a accepta orice ultimatum din partea funcţionarilor acestei instituţii”, a scris Ion Chicu într-o postare pe Facebook.

El susţine că persoanele implicate în negocieri din partea Chişinăului „trebuie să înţeleagă acest lucru şi să acţioneze corespunzător - exclusiv în interesele economiei ţării”.

„Efectele „dictatului” ultimei misiuni a acestei instituţii deja sunt vizibile - Banca Naţională a Moldovei, la indicaţia directă a acestor funcţionari, a majorat deja de două ori rata de bază, de la 6,5% la 7,5%. Sub motivul iluzoriu, că va creşte inflaţia. Costul creditelor pentru economie şi cetăţeni deja creşte. DLC a majorat esenţial ratele pentru creditarea businesului mic, sub lovitură este pus programul „Prima Casă”. Acest lanţ al consecinţelor deciziilor impuse de nişte funcţionari FMI poate fi continuat, din păcate”, a spus Ion Chicu.

Amintim că ministra Finanţelor, Natalia Gavriliţă, a anunţat o serie de măsuri pe care le va întreprinde în timpul apropiat instituţia pe care o conduce, ca rezultat al necesităţii semnării unui nou acord cu FMI. Printre acestea se enumeră anularea tichetelor de masă şi anularea cotei de 10% la TVA pentru sectorul HoReCa, care va achita din nou 20% TVA şi nu 10%, precum stabilise Guvernul Filip, în 2018.

Ministra susţine că, dacă nu exista reluarea programului cu Fondul Monetar Internaţional, statul avea probleme cu finanţarea deficitului bugetar pentru că nu ar mai fi existat susţinerea financiară a Uniunii Europene. 

Asociaţia Naţională a Restaurantelor şi a Localurilor de Agrement din Republica Moldova (MĂR) se pronunţă împotriva revenirii la cota 20% TVA, de la 10% în prezent, pentru sectorul hoteluri-restaurante-cafenele (HoReCa). Reacţia vine după ce ministra finanţelor, Natalia Gavriliţa, a anunţat marţi, 23 iulie, un şir de măsuri fiscale pe care intenţionează să le promoveze Guvernul, transmite IPN.

Igor Dodon a declarat că are o altă poziţie decât cea a Ministerului Finanţelor pe subiectul cotei TVA pe care trebuie să o achite sectorul HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele) la bugetul de stat. Preşedintele ţării a menţionat că ar trebui menţinută cota de 10% TVA pentru acest domeniu, în timp ce Ministerul Finanţelor a anunţat că impozitele vor fi majorate la 20%.

Anularea tichetelor de masă prin noile politici fiscale anunţate de Guvern au stârnit revolta sindicatelor. Într-un comunicat de presă, Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova se arată nemulţumită de faptul că anularea tichetelor de masă nu a fost discutată cu reprezentanţii salariaţilor, transmite IPN.

Partidul Democrat din Moldova a criticat intenţia Ministerului FInanţelor de a majora impozitele în unele sectoare ale economiei şi de a anula tichetele de masă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite