Dodon va fi suspendat din funcţie pentru a treia oară? Curtea Constituţională, din nou sesizată de către Sergiu Sîrbu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO parlament.md
FOTO parlament.md

Deputatul democrat Sergiu Sîrbu a depus joi, 4 ianuarie, o sesizare la Curtea Constituţională prin care solicită constatarea circumstanţelor ce justifică interimatul funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova în vederea promulgării legii prin care au fost aduse modificări la Codul Audiovizualului, acţiune refuzată repetat de către preşedintele ţării Igor Dodon, transmite IPN.

În sesizare se menţionează că prin refuzul deliberat al preşedintelui Republicii Moldova de a executa obligaţia constituţională de promulgare a legii, care a fost votată repetat de către Parlament, este creat un blocaj instituţional. Sergiu Sârbu a cerut examinarea sesizării în regim de urgenţă.

Serviciul de presă al Curţii Constituţionale anunţă că sesizarea va fi examinată vineri, 5 ianuarie, la ora 10.30.

Şi preşedintele Igor Dodon a sesizat, tot joi, Curtea Constituţională în privinţa examinării constituţionalităţii prevederilor legii în cauză.

Proiectul de lege privind modificarea Codului Audiovizualului, prin care se propune interzicerea propagandei ruse în Republica Moldova, a fost votat de Parlament joi, 7 decembrie, în două lecturi. Proiectul de lege a fost susţinut de către 61 de deputaţi.

Parlamentul de la Chişinău a revotat vineri, 22 decembrie, legea ce interzice emisiunile politico-analitice ruseşti în Republica Moldova, după ce ea a fost trimisă spre reexaminare Legislativului de către Igor Dodon. 

Şeful statului e obligat de Constituţie să promulge legea după ce a fost revotată în Parlament. Pe de altă parte, preşedintele a dat asigurări că e decis să refuze promulgarea, în pofida prevederilor Legii Supreme.

Precizăm că, potrivit articolului 93 (2) din Constituţiei, Preşedintele Republicii Moldova este în drept, în cazul în care are obiecţii asupra unei legi, să o trimită, în termen de cel mult două săptămâni, spre reexaminare, Parlamentului. În cazul în care Parlamentul îşi menţine hotărîrea adoptată anterior, Preşedintele promulgă legea.

Curtea Constituţională de la Chişinău a decis marţi, 2 ianuarie, că în urma refuzului repetat al preşedintelui ţării de a numi în funcţii miniştrii, şeful statului se află în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile respective, fapt ce justifică instituirea interimatului funcţiei de preşedinte al ţării, pentru asigurarea exercitării acestor obligaţii constituţionale. Aceasta înseamnă că Igor Dodon va fi suspendat temporar din funcţie pentru a doua oară, prima dată fiind suspendat când a refuzat să-l numească în funcţie pe ministrul Apărării.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite