Dodon cheamă opoziţia la „conciliere”, după ce împrumutul de 200 milioane de euro din Federaţia Rusă riscă să nu mai ajungă în buget

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Igor Dodon s-a adresat cu un mesaj către opoziţie miercuri 29 aprilie, în care a chemat toate partidele la „conciliere” pentru ca „să nu sufere oamenii simpli”. Adresarea şefului statului a fost făcută în contextul în care legea prin care a fost ratificat acordul de împrumut cu Federaţia Rusă, în sumă de 200 milioane de euro, riscă să fie anulată de Curtea Constituţională, în urma sesizărilor depuse de deputaţii din opoziţie.

„Eu cred că Dvs doriţi în ţară să fie mai bine, cum dorim şi noi. Haideţi să lăsăm luptele geopolitice, dezbaterile. Dacă consideraţi că ceva nu e corect, eu sunt gata să ne întâlnim, să discutăm. Haideţi să vedem ce soluţie putem găsi ca să nu sufere oamenii simpli. Oamenii aşteaptă de la noi, indiferent că e guvernare sau opoziţie, ca noi să-i ajutăm. Agricultorii aşteaptă să-i ajutăm, oamenii aşteaptă să mărim fondul de subvenţionare, să le dăm bani pentru plăţi sociale, dar blocarea la toate acestea va duce la aceea că vor suferi oamenii simplu”, a declarat Igor Dodon într-un briefing de presă.

Preşedintele susţine „că mai este timp pentru a da dovadă de maturitate politică”. „Am fost şi eu zece ani în opoziţie, dar aşa lucruri nu mi-am permis, ce încercaţi voi să vă permiteţi. De aceea, chem la o conciliere, haideţi să discutăm, ce trebuie să facem ca să ne mişcăm înainte să ajutăm oamenii”, a mai spus Dodon.

Recent, Igor Dodon a venit cu un mesaj de avertizare către opoziţie şi judecătorii Curţii Constituţionale (CCM), în contextul în care Înalta Curte, la sesizarea depusă de deputatul Sergiu Sîrbu, a suspendat intrarea în vigoare a acordului de împrumut din Federaţia Rusă, în sumă de 200 milioane de euro.

Igor Dodon susţine că, dacă banii din Federaţia Rusă nu ajung în bugetul de stat, acest fapt înseamnă că nu pot fi executate rectificările bugetului de stat, menite să sprijine populaţia şi domeniul de afaceri.

„Am văzut intenţia unor deputaţi să blocheze aceste legi. Am văzut că se încearcă utilizarea Curţii Constituţionale în calitate de instrument politic în această situaţie. Eu vreau doar să atenţionez pe toţi, şi pe oponenţii politici, şi pe cei din CCM. Să le aduc aminte, dar şi să-i informez pe agenţii economici despre ce este vorba. În caz dacă legile votate ieri vor fi blocate, suspendate de către CCM la cererea câtorva deputaţi din opoziţie, atunci cel mai probabil, începând cu 1 mai, în R. Moldova nu se vor achita pensiile, nu se vor achita salariile la bugetari, cele 1,3 miliarde prevăzute pentru sectorul medical nu vor putea fi finanţate, 1,5 miliarde pentru drumuri nu vor putea fi finanţate, cele peste 1,5 miliarde suport pentru agenţii economici pe diferite programe, la fel vor fi blocate. Dacă cineva îţi doreşte să-şi asume în faţa cetăţenilor aceste lucruri, nu are decât”, a declarat Igor Dodon într-un briefing de presă. 

Deputaţii din alianţa de guvernare PSRM-PDM au votat joi, 23 aprilie, ratificarea acordului de împrumut din Federaţia Rusă, în sumă de 200 milioane de euro. Opoziţia parlamentară a solicitat excluderea de pe ordinea de zi a subiectului, pentru ca unele prevederi ale acordului să fie modificate, însă propunerea a fost respinsă.

Grupul parlamentar „Pro Moldova”, condus de deputatul Andrian Candu, a anunţat că a atacat la Curtea Constituţională acordul de împrumut din Federaţia Rusă, în sumă de 200 milioane de euro. Sergiu Sîrbu a afirmat că „acest acord este în detrimentul intereselor naţionale ale Republicii Moldova”. La scurt timp dup ce a fost ratificat de Parlament, Curtea Constituţională a suspendat legea prin care documentul a fost ratificat, până la examinarea în fond a cauzei.

Premierul Ion Chicu a declarat că prevederile acordului sunt avantajoase. Potrivit lui, o parte din acuzaţii au fost făcute „din lipsă de cunoştinţă”, iar altă parte „pentru că este politicul la mijloc”.

Amintim că Guvernul a aprobat proiectul pentru ratificarea acordului între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Federaţiei Ruse cu privire la acordarea unui împrumut financiar de stat. Este vorba despre creditul rusesc în valoare de 200 de milioane de euro, oferit în două tranşe.

Partidul Acţiune şi Solidaritate constată că acordul pentru creditul rusesc conţine prevederi „periculoase”, care creează riscuri exagerate de îndatorare a ţării pe termen lung, dar  şi prevederi care nu se regăsesc în acordurile de împrumut oferite de către Rusia altor ţări.

Igor Dodon a anunţat, vineri seara, că ambasadorul Republicii Moldova în Federaţia Rusă, Andrei Neguţa, a semnat împreună cu conducerea ministerului de Finanţe rus, Acordul de creditare cu Republica Moldova, care prevede acordarea primei tranşe de împrumut în valoare de 200 milioane de euro.

„Este primul suport financiar concret oferit din exterior ţării noastre în această perioadă de criză, iar banii vor fi transferaţi în bugetul de stat al Moldovei pentru necesităţile ţării, inclusiv la finanţarea unor proiecte de infrastructură. Aduc sincere mulţumiri partenerilor ruşi şi personal Preşedintelui Federaţiei Ruse, dlui Vladimir Putin, pentru susţinerea acordată Republicii Moldova în condiţii de stringentă necesitate”, a scris Igor Dodon pe Facebook.

La iniţiativa lui Igor Dodon, în decembrie 2019, Guvernul Republicii Moldova a iniţiat negocierile cu Federaţia Rusă privind contractarea unui împrumut de 500 milioane de dolari. Prima tranşă, în sumă de 200 milioane de dolari, urmează să ajungă la Chişinău la începutul lunii aprilie. Dobânda anuală va fi în jur de 2%, după cum anunţă Ministerul Economiei, iar Moldova s-a angajat să restituie împrumutul în termen de 10 ani.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite