Dodon ameninţă: „Integrarea în UE se va face fără Găgăuzia, Transnistria şi nordul republicii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul socialiştilor, Igor Dodon, a oferit un interviu portalului rg.ru în care vorbeşte despre „viitorul apocaliptic al Republicii Moldova” şi despre intenţia PSRM de a obţine anularea Acordului de Asociere.

Referindu-se la „relaţiile seculare” dintre Moldova şi Rusia, Igor Dodon a declarat că această legătură a început încă de pe timpurile lui Cantemir şi a domnilor moldoveni care s-au înrudit cu cnejii moscoviţi. De aceea, potrivit lui Dodon, Republica Moldova are relaţii mult mai vechi cu Rusia, chiar decât Ucraina. Dodon este de părere că integrarea în Uniunea Europeană va costa Republica Moldova Transnistria şi Găgăuzia. Dodon prevesteşte un separatism şi în nordul republicii. „Cu certitudine, mersul nostru spre Europa nu se va realiza prin intermediul Transnistriei. Probabil, se va realiza şi fără Găgăuzia, şi fără nordul ţării, unde majoritatea covârşitoare a populaţiei este împotriva eurointegrării. Se pune problema privind existenţa republicii, în genere”, spune Dodon.

Comuniştii, „opoziţie de buzunar”

Drept soluţie, Dodon propune ca regiunile din republică să determine parcursul lor integraţionist. Socialistul se arată îngrijorat că „vor rămâne doar câteva raioane moldoveneşti în centrul republicii, care apoi se vor uni cu România”.

Dodon consideră că Partidul Comuniştilor se va comporta în Parlament ca o „opoziţie de buzunar”. În principiu, potrivit socialistului, comuniştii sunt aceeaşi pro-europeni, pentru că ei nu au condamnat parcursul european al Republicii Moldova şi nu manifestă intenţia de a susţine viziunea socialiştilor. „Le-am propus să coordonăm poziţiile, însă ei nu vor face acest pas şi nu ne vor susţine în denunţarea Acordului de Asociere”. Cu toate acestea, la prima şedinţă în plen a Parlamentului, socialiştii vor propune denunţarea Acordului de Asociere, chiar dacă nu vor avea susţinerea din partea altor fracţiuni din Legislativ. Igor Dodon a menţionat că atât comuniştii reformatori, cât şi blocul pentru Uniunea Vamală sunt făcătura coaliţiei pro-europene, care ar fi furat, astfel, voturile socialiştilor.

Alegeri anticipate, scopul lui Dodon

Scopul lui Dodon sunt alegerile parlamentare anticipate. Socialistul crede că va deconspira schemele de corupţie în care va fi implicată coaliţia. „Din alt puct de vedere, situaţia economică se va înrăutăţi. Asocierea nu îi va ajuta, pentru că tot ce a putut să ofere, Europa a oferit deja - regimul liberalizat de vize. Însă pentru a pleca în Europa trebuie să ai 1.500 de euro - imposibil de câştigat în Moldova. Trebuie să mergi în Rusia să câştigi aceşti bani şi apoi să pleci în Europa”, consideră Dodon.

Socialistul vede viitorul Republicii Moldova în imagini apocaliptice. Astfel, pe măsură ce Republica Moldova va înainta în parcursul său european, se va diminua atât exportul în Europa, cât şi exportul în Federaţia Rusă, mai afirmă el. „Statul nu va avea bani, iar banii veniţi din Europa au dispărut şi nimeni nu i-a simţit. Creditele au fost oferite de către europeni în condiţii foarte drastice. Toţi aceşti factori vor duce, inevitabil, la alegeri anticipate în anul viitor”.

„Studenţii trebuie să înveţe în Rusia, nu în România”

Problema transnistreană poate fi rezolvată doar prin federalizarea Republicii Moldova, mai crede socialistul, iar din federaţie să facă parte trei subiecţi - Transnistria, Găgăuzia şi Chişinăul. Dodon se indignează că România oferă cetăţenilor moldoveni 5.000 de burse în liceele şi universităţile sale. „Trebuie să răspundem cumva acestei provocări. Studenţii noştri trebuie să meargă în Rusia”. Iar publicitatea informativă privind beneficiile integrării europene, difuzată la posturile tv din Republica Moldova, socialistul o califică drept spălare pe creier.

În final, Dodon a fost invitat să facă un exerciţiu de imaginaţie şi să spună ce ar fi făcut dacă ar fi câştigat alegerile. În primul rând, zice el, ar fi deschis mai multe locuri de muncă, datorită Rusiei. În al doilea rând, ar fi declarat război oligarhilor. În al treilea rând, ar fi redistribuit impozitele către păturile sărace şi ar fi crescut rolul statului în economie.

Socialistul nu crede că geografia este un obstacol pentru integrarea în Uniunea Vamală a Republicii Moldova şi a oferit exemplul Armeniei care tinde spre Rusia chiar dacă nu are graniţă comună cu aceasta.

În interviu nu a fost atinsă problema embargoului rus pentru produsele din Republica Moldova, problemele financiare cu care se confruntă Rusia în urma devalorizării rublei şi faptul că Rusia a restricţionat importul produselor din Belarus, pereclitând astfel realizarea Uniunii Vamale, care ar urma să înceapă să funcţioneze din 1 ianuarie 2015.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite