Doar o catastrofă politică majoră ar putea să împiedice parafarea Acordului de Asociere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine
Imagine

„Sper şi cred că Acorul de Asociere cu Uniunea Europeană va fi parafat la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius. Doar o catastrofă politică majoră ar putea să împiedice parafarea lui. Odată parafat şi semnat, urmează principalul – implementarea tuturor prevederilor“, este de părere ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Franceze în Republica Moldova Gerard Guillonneau.

În acealşi timp, diplomatul a menţionat că procesul de integrare europeană pentru Republica Moldova are două aspecte principale. „În primul rând, sunt necesare mai multe reforme, pentru armonizare a legislaţiei naţionale la standardele europene, dar şi reforme în sistemul de justiţie care presupune lupta cu corupţia, buna funcţionare a instituţiilor. Dat fiind faptul că Republica Moldova are nevoie de susţinere, inclusiv, financiară, UE acordă sprijin constant şi promovează necesitatea atragerii investiţilor. Ca să rezumez, Republica Moldova trebuie să-şi asume partea sa în aceste reforme, fiind susţinută de UE“, a declarat ambasadorul Franţei, într-un interviu pentru moldova.org.

Oficialul afirmă că domeniile pioritare de cooperare dintre Republica Moldova şi Franţa sunt: cultural, educaţional, lingvistic. „Dar mai este un domeniu – buna guvernare, care presupune reforme în justiţie, migraţie, sănătate, drepturile omului, combaterea traficului de fiinţe umane. Colaborăm direct cu Ministerul Afacerilor Interne pentru combaterea crimei organizate. Dintr-un proces de cooperare nu poate fi exclusă nici dimensiunea economică. Trebuie să amintesc faptul că în Republica Moldova sunt multe întreprinderi cu capital francez. Oricum, este loc pentru mai bine. Sper că apară în decorul investiţional şi alte întreprinderi franceze“, susţine Guillonneau.

Pe 14 iulie, francezii marchează luarea cu asalt, în anul 1789, a închisorii regale Bastilia. Căderea ei în mâinile revoluţionarilor a marcat în mod simbolic sfârşitul vechiului regim. Din anul 1880, pe 14 iulie este sărbătorită Ziua naţională a Franţei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite