Dionis Cenuşă: Statutul de observator în Uniunea Euroasiatică nu oferă Moldovei niciun avantaj economic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi are o semnificaţie geopolitică exclusivă pentru Rusia şi forţele pro-ruse din Moldova şi asigură un anumit impact mediatic, statutul de ţară observatoare nu are nicio substanţă economică, scrie expertul politic Dionis Cenuţa într-un articol de analiză pentru Agenţia IPN.

El subliniază faptul că unicele beneficii indicate în Tratatul Uniunii Economic Euroasiatice sunt participarea la reuniunile instituţionale din cadrul organizaţiei şi accesul la documente neconfidenţiale, oricum publicate pe pagina oficială a organizaţiei.

Contrar prevederilor Tratatului UEE, scrie Dionis Cenuşa, preşedintele Dodon promite avantaje comerciale şi social-economice imposibile.

Pentru început, analistul politic face referinţă exporturile moldoveneşti care, potrivit preşedintelui, urmează să sporească. Denis Cenuşa opinează că produsele moldoveneşti deja beneficiază de acces pe piaţa ţărilor ce fac parte din UEE, în baza Acordului de Liber Schimb al CSI din 2012.

Politologul argumentează că statutul de observator nu poate să creeze avantaje comerciale suplimentare şi nici să rezolve problema embargourilor ruseşti, pe care preşedintele Dodon încearcă să le anuleze, dar în cadrul unui dialog direct cu Vladimir Putin şi în baza unor concesii deocamdată necunoscute.

Al doilea „beneficiu” specificat de către preşedintele moldovean, analizat de Cenuşă, este negocierea unor condiţii privilegiate pentru muncitorii moldoveni, aflaţi în ţările Uniunii Economice Euroasiatice.

Denis Cenuşa consideră că nici măcar Rusia nu ar fi de acord să simplifice accesul pe piaţa muncii pentru ţările non-membre la UEE, precum Moldova. Asemenea facilităţi riscă să demotiveze aprofundarea integrării euroasiatice între actualii cinci membri şi să devalorizeze „factorii de atracţie”, cum ar fi eliminarea barierelor la angajarea la muncă în Rusia.

Cel de-al treilea avantaj pe care preşedintele ţării îl leagă de statutul de observator ţine de posibilitatea de a negocia preţuri mai mici pentru gazul natural rusesc. În realitate, scrie politologul, statutul de observator nu prevede facilitarea negocierilor cu Gazprom, care trebuie să fie purtate de către guvernul ţării şi operatorul Moldovagaz, în condiţii de transparenţă maximă.

Analiza avantajelor vociferate de către preşedinte arată că acestea nu pot rezulta dintr-un statut de observator vag şi limitat. Aceste avantaje sunt susţinute de o argumentare slabă ce nu reflectă prevederile Tratatului Uniunii Economice Euroasiatice, concluzionează politologul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite