Dezbatere: Numirea ministrului Apărării este un precedent periculos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numirea ministrului Apărării, Eugen Sturza, prin suspendarea temporară a preşedintelui ţării din funcţie este un precedent periculos pentru Republica Moldova. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la NTV Moldova, transmite IPN.

Deputatul socialist Bogdan Ţîrdea susţine că acesta este un precedent periculos din motiv că nicăieri în Constituţia Republicii Moldova nu este indicat faptul că preşedintele trebuie să accepte o candidatură cu care nu este de acord. „Articolul 98 din Constituţie, care se numeşte „Învestitura”, spune că, în cazul în care au loc schimbări în Guvern preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea prim-ministrului, pe unii membri ai Guvernului. Aici nicăieri nu scrie că preşedintele este obligat”, spune parlamentarul.

Jurnalistul Igor Volniţchi, la fel, consideră că a fost creat un precedent periculos când preşedintele ales de întregul popor poate fi plasat pe locul doi şi pot fi soluţionate problemele, care intră în competenţele lui. Igor Volniţchi a menţionat că a efectuat o analiză care arată că circa 20% dintre prevederile legii cu privire la securitatea naţională fac parte direct din competenţele preşedintelui. Potrivit lui, şeful statului va apela la aceste legi şi de fiecare dată va apărea o situaţie de conflict.

Eugen Sturza a fost învestit în funcţia de ministrul al apărăii pe 24 octombrie, după semnarea decretului de către preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, care a executat temporar interimatul funcţiei de şef de stat. Situaţia a fost posibilă în urma unei interpretări a Curţii Constituţionale după ce şeful statului a refuzat repetat candidatura ministrului apărării, propusă de primul ministru.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite