Deputat PAS: Foamete în Moldova nu va fi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Bolea, deputat PAS
Vladimir Bolea, deputat PAS

Reprezentanţii guvernării dau asigurări că, deşi se discută mult despre o eventuală criză alimentară, foamete în Republica Moldova nu va fi. Deputatul PAS, Vladimir Bolea spune că ţara nu se va confrunta cu o lipsă a produselor, ci cu un preţ majorat al acestora. Potrivit deputatului, statul monitorizează constant preţurile şi intervine atunci când sunt sesizate abuzuri, notează IPN.

De cealaltă parte, agricultorii cer autorităţilor demonopolizarea pieţei şi sprijin majorat fermierilor mici şi mijlocii.

Deputatul PAS, Vladimir Bolea, dă asigurări că nu există premise pentru o criză alimentară de proporţii în Republica Moldova. Potrivit oficialului, în urma sistării exporturilor de grâu, ţara şi-a făcut stocuri care i-ar asigura consumul intern pentru o perioadă de 300 de zile. Totuşi, potrivit reprezentantului guvernării, cea mai mare problemă este astăzi creşterea galopantă a preţurilor.

„Foamete în Republica Moldova nu va fi. Principala preocupare a Guvernului este cum să controleze preţurile. Criza în Republica Moldova nu va fi generată de lipsa produselor, ci de preţurile exorbitante. În privinţa produselor alimentare s-a luat decizia la nivelul Comisiei Situaţii Excepţionale de a extinde lista produselor social importante, până la 20 de produse de bază, preţul cărora este reglementat de stat. Este vorba, inclusiv, de legume. Adaosul comercial în cazul legumelor este plafonat până la 20%”, a spus deputatul PAS, Vladimir Bolea, în cadrul emisiunii „Пятница с Анатолием Голя” de la RTR Moldova.

Agricultorii spun că statul ar trebui să vină cu suport suplimentar pentru producătorii mici şi mijlocii, astfel încât aceştia să-şi proceseze produsele, reducând dependenţa Republicii Moldova de importuri.

„Strategia securităţii alimentare trebuie revizuită. Majorarea recentă a preţului la ulei a demonstrat cât de vulnerabilă este Moldova în faţa unui cerc restrâns de oameni care controlează procesul de păstrare a produselor, transportul şi exportul lor şi controlează deja şi etapa procesării. Astfel, acest grup de oameni influenţează lejer preţul produselor. Din păcate, în tot acest proces, statul nu este un jucător. Statul trebuie să asigure demonopolizarea şi să susţină producătorii mici şi mijlocii”, a spus preşedintele Asociaţiei Forţa Fermierilor, Alexandru Slusari.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în luna aprilie 2022 preţul produselor alimentare a crescut cu 30,17% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite