De ce Iurie Leancă îşi creează partid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iurie Leancă şi-a prezentat echipa viitorului partid pe 23 martie FOTO Alexandru Tarlev
Iurie Leancă şi-a prezentat echipa viitorului partid pe 23 martie FOTO Alexandru Tarlev

În contextul erodării încrederii faţă de partidele proeuropene, ideea unui nou partid politic de orietare europeană îşi face simtiţă prezenţa pe scena politică a Republicii Moldova. În timp ce orientarea sa vestică nu face subiectul unei discuţii, poziţionarea viitorului partid pe plan intern şi sub aspect financiar stârneşte discuţii.

Experţii contactaţi de Adevărul Moldova au păreri diferite cu privire la iniţiativa şi capacitatea fostului premier, Iurie Leancă, de a crea un partid nou care să capitalizeze electoratul proeuropean pierdut în ultimele trei luni. În acelaşi timp, experţii consideră că este nevoie de o schimbare politică reală, prin care cetăţenii să se simtă reprezentaţi cu adevărat, dar sunt rezervaţi în ceea ce priveşte potenţialul Partidului Popular European din Moldova (PPEM) de a realiza acest deziderat social.

Leancă umple golul lăsat de partidele proeuropene

Igor Boţan, director al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT), a precizat că există o cerinţă a societăţii moldoveneşti pentru un nou proiect politic şi acest lucru se observă clar din sondajele de opinie, mai ales în contextul în care se vorbeşte de ceva timp despre apariţia unei noi forţe politice în Republica Moldova. „Leancă a decis să capitalizeze această cerinţă care este obiectivă din punct de vedere politic. Dacă va reuşi sau nu îl priveşte. Leancă porneşte probabil de la faptul că în ultima vreme cei care susţin ideea europeană sunt în deşcreştere, sunt dezamăgiţi. Putem vorbi de un gol care trebuie să fie cumva umplut şi asta are în vedere Leancă”, a explicat Boţan. În opinia sa, sunt foarte mulţi oameni care susţin cauza europeană, dar nu sunt reprezentaţi de partidele care îşi asumă vectorul european. Raţiunea de a exista a unui partid este reprezentată de accederea la putere, mai precis de preluarea guvernării. Boţan a subliniat că pentru un partid, cadrele sunt un element important al menţinerii la putere, iar Leancă a atras în proiectul său politic un personal guvernamental care are deja o anumită pregătire.

„Leancă subliniază o tendinţă spre normalitate”

În opinia sa, Leancă nu inventează nimic nou, doar subliniază un fel de tendinţă spre normalitate care în Republica Moldova lipseşte. „Leancă a menţionat mai multe lucruri legate de un viitor Cabinet din umbră şi lucruri foarte sofisticate de acest gen. Eu nu sunt sigur că există potenţial pentru astfel de iniţiative, dar intenţia este foarte bună”, a menţionat expertul. Boţan a subliniat că denumirea partidului este importantă, dar nu reprezintă un aspect determinant la nivel electoral. „Există şi un proverb rusesc: «Cum denumeşti corabia aşa va pluti». Nu neg că denumirea oferă un avantaj, dar concentrarea asupra unei denumiri este exagerată”, a mai precizat directorul ADEPT.

iurie leanca FOTO Alexandru Tarlev

Politica lui Leancă, un mijloc, nu un scop

Nicolae Chirtoacă, fost ambasador la Washington şi preşedintele PFP, a precizat că intenţia lui Leancă de a capitaliza politic segmentul dezamăgiţilor din două partide care se declară proeuropene - PDLM şi PD - este doar un mijloc pentru a-şi promova proiectul şi nu un scop în sine. „Leancă îşi doreşte să-i adune în jurul său pe toţi cei care au luptat pentru integrarea europeană care nu sunt doar dezamăgiţi, ci şi foarte amărâţi de faptul că o majoritate calificată stabilă nu a fost creată de partidele proeuropene”, crede fostul ambasador.

În opinia lui Chirtoacă, echipa lui Leancă va continua proiectul european, respectiv dezvoltarea europeană a Moldovei, subliniind că transparenţa este necesară pentru orice partid aflat la început de drum. Problemele care crează suspiciuni în societate cu privire la viitorul partid se referă la sprijinul financiar de care acesta va beneficia. „În momentul în care partidul se va lansa pe scena politică, vom fi martorii unor declaraţii mult mai tranşante, iar Leancă va deveni politician, trecând prin stadiul de tranziţie, de diplomat la rolul de lider politic. Atunci lucrurile se vor limpezi şi oamenii vor vedea clar cine sunt prietenii şi adversarii, duşmanii politici ai noii formaţiuni”, a explicat Chirtoacă. Fostul ambasador a subliniat că denumirea partidului este oportună, atât pe plan intern, cât şi pe plan extern, demonstrând, în acelaşi timp, un populism sănătos.

Leancă are şanse, rămâne să demonstreze că poate fi şi preşedinte de partid

Analistul politic Roman Mihăeş a precizat că fostul premier fondează un partid, cu şanse politice reale, pentru a câştiga voturile cetăţenilor dezamăgiţi de faptul că PLDM a creat o alianţă cu comuniştii. În opinia sa, reuşita acestui partid depinde de „timpul alocat concretizării sale şi de o finanţare consistentă”, deoarece „au mai existat partide politice iniţiate de foşti premieri care nu au reuşit să aibă performanţe notabile, ratând intrarea inclusiv în Parlament”. Mihăeş se referă la Vasile Tarlev, care, în opinia lui, avea un capital politic foarte bun, dar care a eşuat în alcătuirea unui proiect politic viabil. Mihăeş a subliniat că trebuie să treacă mai mult timp ca să observăm popularitatea de care partidul lui Leancă poate beneficia, înainte de a judeca rolul lui pe scena politică. „Leancă are experienţă ca politician. Când au fost moţiunile de cenzură ale comuniştilor, s-a dovedit extrem de combativ. Rămâne să demonstreze că poate fi şi preşedinte de partid, că poate aduna în jurul său cetăţenii, adoptând un limbaj mai simplist, mai populist care să capteze. Mesajele diplomatice sofisticate nu prind la cetăţeni, nu sunt reţinute”, adaugă analistul. În opinia lui, marele risc al proiectului politic iniţiat de fostul premier constă în potenţiala nepopularitate a acestuia şi, bineînţeles, situaţia dificilă de la Banca de Economii unde există deja o anchetă care încă nu a stabilit ce calitate are Leancă în acest dosar. Mihăeş a menţionat că denumirea partidului nu este tocmai oportună, deoarece nu prezintă un potenţial mare de adeziune socială. „Nu înţeleg de ce s-a cramponat de denumirea asta. Nu cred că în mod automat această denumire aduce şi voturi. Este o greşeală de condiţionare, Leancă trebuia să preia un partid existent, extraparlamentar şi proeuropean, să organizeze un congres şi, astfel, să dobândească o platformă legală şi politică la care să adere cetăţenii”, a mai precizat analistul.

iurie leanca FOTO Alexandru Tarlev

Am pierdut un diplomat bun, dar încă nu am făcut rost de un politician bun

Redactorul portalului rus de analiză politică ava.md, expert în domeniul tehologiilor politice şi electorale, Andrei Andrievski, crede că Leancă este un diplomat excelent şi ar fi fost bine pentru Moldova dacă ar fi fost ministru de Externe şi al Integrării Europene. „Cu privire la noul partid pus la cale de Leancă am o părere contradictorie. Dintr-un punct de vedere, concurenţa sănătoasă în viaţa politică trebuie să fie în beneficiul statului. Din alt punct de vedere, nu prea înţeleg care sunt scopurile reale ale acestui proiect. Există temeri în rândul experţilor că proiectul lui Leancă a fost făcut cu un singur scop - distrugerea PLDM. Folosesc cuvântul temere nu pentru că simpatizez partidul lui Filat sau pentru că nu vreau ca cineva să-l distrugă. Dacă vor - să-l distrugă, dar atunci nu trebuie să declare că acest partid nou ne va da exemplul adevăratei integrări europene”, a explicat Andrievski. El nu ştie cât de sincer este Leancă şi dacă acesta vrea să aibă un cuvânt în politica din Republica Moldova sau, pur şi simplu, vrea să se răzbune pe PLDM şi PCRM. „Asta este ideea de ansamblu? Ei i-au promis puterea, dar nu l-au făcut prim-ministru. Am pierdut un diplomat bun, dar încă nu am făcut rost de un bun politician”, concluzionează Andrei Andrievski.

Iurie Leancă şi-a prezentat noua formaţiune politică - Partidul Popular European din Moldova - şi obiectivele sale. Denumirea partidului este examinată de AGEPI, în urma unei cereri de înregistrare a mărcii depuse pe 2 martie de PLDM. Leancă a precizat că PPEM va fi un partid europen şi va umple golul imens lăsat de Vladimir Filat după alegerile din 30 noiembrie 2014.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite