VIDEO Mandatul lui Năstase, invalidat de Curtea Supremă. „Am fost scuipaţi. Dacă vom îngenunchea în seara asta, nu mai avem viitor!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Supremă de Justiţie din Republica Moldova a decis luni că alegerile pentru funcţia de primar al municipiului Chişinău din data de 3 iunie sunt invalide. Instanţa a menţinut astfel decizia Curţii de Apel Chişinău de joi, care, la rândul său, a menţinut hotărârea de marţi a unei instanţe inferioare privind validitatea alegerilor. Cu o zi în urmă, mii de oameni au protestat în stradă, la Chişinău, faţă de decizia instanţelor.

UPDATE 21.40 „Plahotniuc a ucis democraţia!“, a declarat Năstase imediat după pronunţarea deciziei. „Această decizie era de mult scrisă. Am văzut oameni plângând, spunându-mi că mă aşteaptă la Primărie. Era vorba de un singur an. PD şi PSRM se întreţin pe banii noştri, iar noi ne-am dorit să eliminăm acest haos. I-am depistat cum din patrimoniul Primăriei se vând toate bunurile. Nimeni nu intervine. Niciodată în lume nu s-a produs aşa ceva. A fost scuipată o lume întreagă. Moldova va fi cunoscută în lume nu doar prin furtul miliardului, dar şi prin furtul votului“, a spus Andrei Năstase. Şi la această oră, sute de protestatari cer în stradă validarea mandatului primarului ales al Chişinăului.

UPDATE 21.30 Anul acesta, nu vor mai putea fi organizate alegeri locale. Prin urmare, Chişinăul va fi condus de către un primar interimar. Pentru moment, cel care va prelua frâiele Primăriei este viceprimarul Ruslan Codreanu.

UPDATE 21.10 Curtea Supremă de Justiţie a Republicii Moldova a menţinut luni decizia Curţii de Apel prin care alegerile anticipate pentru Primăria Chişinău au fost invalidate, astfel că Andrei Năstase nu poate deveni primar.

Decizia a fost pronunţată în timp ce în faţa instanţei susţinătorii PDA şi PAS protestau cerând validarea mandatului primarului ales.

Şedinţa CSJ s-a desfăşurat cu uşile închise şi a durat câteva ore.Curtea Supremă a decis că alegerile sunt invalide. Înainte de a da  verdictul, Curtea Supremă a respins cererea primarului ales, Andrei Năstase, de recuzare a completului de judecători.

Instanţele au invalidat scrutinul municipal motivând că Andrei Năstase şi adversarul său din turul al doilea, socialistul Ion Ceban, au făcut apeluri de mobilizare la vot în ziua alegerilor, pe reţele sociale, acestea fiind calificate ca agitaţie electorală.

Opoziţia susţine însă că deciziile instanţelor de judecată au fost luate sub presiunea guvernării, care însă a negat că ar avea vreo implicare.

UPDATE 19.45 Protestatarii au cântat imnul Republicii Moldova şi scandează „Nu cedăm“, „Noi suntem poporul, decidem viitorul“, „Validaţi madatul“.

UPDATE 17.45 Curtea Supremă de Justiţie a respins cererea primarului ales, Andrei Năstase, de recuzare a completului de judecători, transmite IPN.

Anunţul l-a făcut Andrei Năstase în cadrul manifestaţiei care are loc în faţa Curţii Supreme de Justiţie, acolo unde, într-o şedinţă cu uşile închise, se examinează contestaţia depusă după decizia Curţii de Apel de menţinere a deciziei primei instanţe prin care au fost invalidate alegerile în municipiul Chişinău.

Imagine indisponibilă

Din completul de judecători face parte şi preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Ion Druţă, despre care Andrei Năstase spune că este „un criminal, care ar trebui să stea la puşcărie pentru delapidarea banului public” şi care „execută ordinile criminale ale liderului PDM, Vlad Plahotniuc”.

UPDATE 15.40 Primarul ales Andrei Năstase a cerut recuzarea completului de judecători al Curţii Supreme de Justiţie care examinează contestaţia depusă de avocatul său după decizia Curţii de Apel de menţinere a deciziei primei instanţe prin care au fost invalidate alegerile în municipiul Chişinău.

În cadrul acţiunii de protest care are loc în faţa Curţii Supreme de Justiţie, Andrei Năstase a anunţat că a fost acceptată spre examinare cererea de recuzare. Şedinţa are loc cu uşile închise.

Imagine indisponibilă

Primarul ales spune că din completul de judecători recuzat face parte preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Ion Druţă, „care ar trebui să stea la puşcărie pentru delapidarea banului public” şi care „execută ordinile criminale ale liderului PDM, Vlad Plahotniuc”.

Cei prezenţi scandează „Nu dictatura!“.

Imagine indisponibilă

Incinta Curţii Supreme de Justiţie este împânzită de mascaţi.

UPDATE 15.35 Câteva zeci de oameni protestează, la această oră, în faţa Curţii Supreme de Justiţie, cerând validarea rezultatelor alegerilor locale în urma cărora a fost ales ca primar liderul Platformei DA, Andrei Năstase. 

La Curtea Supremă de Justiţie au ajuns Andrei Năstase şi liderul PAS, Maia Sandu. 

Năstase le-a vorbit protestatarilor, îndemnându-i la calm şi rugându-i să nu răspundă la posibilele provocări.


Şedinţa Curţii Supreme de Justiţie este programată de la 15.30, scrie Radio Chişinău.

Judecătoria Chişinău şi Curtea de Apel au invalidat scrutinul municipal motivând că Andrei Năstase şi adversarul său din turul al doilea, socialistul Ion Ceban, au făcut apeluri de mobilizare la vot în ziua alegerilor, pe reţele de socializare, acestea fiind calificate ca agitaţie electorală.

Opoziţia susţine că deciziile instanţelor de judecată au fost luate sub presiunea guvernării, care însă a negat că ar avea vreo implicare.

Duminică, mii de oameni au protestat din nou în stradă, la Chişinău, faţă de invalidarea alegerilor.

Departamentul de Stat al SUA, Uniunea Europeană, precum şi mai multe misiuni diplomatice acreditate la Chişinău au transmis mesaje în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de evoluţiile legate de invalidarea scrutinului local câştigat de unul din liderii opoziţiei. 

Parlamentul European a denunţat derapajele de la strandardele democratice în Republica Moldova şi a solicitat încetarea imediată a intervenţiei politicului în sistemul judiciar şi în desfăşurarea alegerilor. Astfel, Comisia pentru afaceri externe a PE s-a arătat "foarte îngrijorată" de decizia recentă a instanţei de judecată de la Chişinău, care a stabilit, din motive netransparente, să nu confirme legalitatea recentelor alegeri locale pentru Primăria Chişinău.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite