Cum răspunde Ion Chicu la acuzaţiile Maiei Sandu că s-ar face vinovat de ratarea celor 60 milioane de euro din partea României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ex-premierul Ion Chicu FOTO gov.md
Ex-premierul Ion Chicu FOTO gov.md

Fostul premier Ion Chicu respinge acuzaţiile Maiei Sandu că din cauza Guvernului pe care l-a condus Republica Moldova a ratat cele 60 milioane de euro din partea României. Ex-prim-ministrul a sugerat că o parte de vină aparţine inclusiv Guvernului condus de Maia Sandu.

„Pe Maia Sandu în primele 100 de zile de mandat nu poţi să te superi. Şi nici critica. Trebuie să respectăm măcar cele mai simple reguli de comportament. Deşi minciuna pare să fie îndeletnicirea preferată a administraţiei actuale din spatele „gardului căzător”, o să mă abţin şi de data asta să reacţionez la aberaţii de genul „guvernul Chicu a refuzat semnarea Protocolului...”. Voi veni cu o reacţie după ce va apărea comunicatul guvernului interimar (sper să fie un asemenea comunicat). Dacă nu va fi un asemenea comunicat, o să vin eu cu detalii, inclusiv despre rolul administraţiei Sandu în acest proces”, a scris Ion Chicu pe Telegram.

Chicu a precizat că „guvernele de la Chişinău, inclusiv cel condus de actualul preşedinte, au solicitat încă din 2019 negocierea şi semnarea Protocolului 6. Ultimul guvern (Chicu) a solicitat de 2 ori”.

Preşedintele Maia Sandu dă vina pe Guvernele Chicu şi Ciocoi pentru ratarea celor 60 milioane de euro din partea României, după ce Chişinăul nu a semnat Protocolul 6 al Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind programul de asistenţă tehnică şi financiară, care ar fi permis Republicii Moldova să beneficieze de aceşti bani.

Ministerul de Externe al României a anunţat duminică, 28 martie, despre ieşirea din vigoare a Acordului privind programul de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova.

Potrivit MAE, România a depus eforturi susţinute pentru îmbunătăţirea şi extinderea aplicării Acordului, demersuri care se reflectă în elaborarea şi intrarea în vigoare a cinci Protocoale adiţionale. Având în vedere iminenţa ieşirii din vigoare a Acordului, România a propus R. Moldova, la începutul lunii noiembrie 2020, încheierea unui nou Protocol adiţional (Protocolul 6), care să permită atât extinderea perioadei de valabilitate a Acordului şi, astfel, utilizarea fondurilor încă neutilizate - din cele 100 de milioane de euro - în proiecte viitoare, cât şi extinderea domeniilor în care ajutorul financiar nerambursabil poate fi acordat.

În pofida demersurilor repetate ale părţii române, care a reafirmat consecvent deschiderea de a semna şi ratifica documentul în forma propusă de România, în timp util pentru a evita ieşirea din vigoare a Acordului semnat în 2010, Guvernul de la Chişinău nu a transmis un răspuns la propunerea României decât la data de 26 februarie 2021, constând într-un proiect de text care se îndepărtează de propunerea de Protocol 6 a părţii române, neincluzând elementele suplimentare menţionate mai sus. 

Pe durata ultimelor discuţii bilaterale, de la jumătatea lunii martie, reprezentanţii guvernamentali de la Chişinău au invocat şi faptul că Guvernul interimar al R. Moldova nu ar avea competenţele necesare pentru finalizarea procedurilor vizând încheierea Acordului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite