Condiţiile lui Mihai Ghimpu pentru PDM şi PLDM. „Tare mă tem că şi de această dată vor mima negocierile“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Ghimpu, preşedintele PL, vrea procuror european în Republica Moldova FOTO Adevărul
Mihai Ghimpu, preşedintele PL, vrea procuror european în Republica Moldova FOTO Adevărul

Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, spune că nu vrea să adere la coaliţia guvernamentală PLDM-PDM, dar ar accepta acest lucru dacă negocierile dintre cele trei formaţiuni ar începe "de la zero".

„Noi nu ne dorim o alianţă de dragul alianţei. Nu vrem ca cineva să fure miliarde, să nu fie tras la răspundere, iar altcineva să vină şi să îşi asume consecinţele. FMI s-a întors, nu se mai construiesc drumuri, nu se mai alocă finanţări. Partenerii externi nu-ţi dau bani, dacă nu-s reforme. Noi înţelegem că este nevoie de partenerii europeni că o să murim de foame, dar eu nu vreau sa fim folosiţi. Să nu creadă cineva că nu avem timp. De aceea lucrurile trebuie rezolvate. Avem formula „de la Aeroport”. Şi europenii insistă să fie un procuror european. Dacă este inimă de om, noi într-o seară rezolvăm problema cu Guvernul”, a declarat Ghimpu în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”, transmite IPN..

Totodată, liderul liberal a mai pus o condiţie către PDM şi PLDM. „Tare mă tem că şi de această dată vor mima negocierile cu noi, iar în cele din urmă vor face alianţă cu comuniştii. Vreau ca liderii PDM şi PLDM să declare public că nu vor face alianţă cu comuniştii. Noi dorim ca negocierile să fie cât mai transparente, cu prezenţa presei şi a reprezentanţilor partenerilor europeni”, a adăugat Ghimpu.

În ceea ce priveşte viitorul premier, Ghimpu nu a oferit vreun nume. „Nu este de competenţa mea să desemnez candidatura pentru funcţia de prim-ministru. Trebuie s-o facă partidul cu cele mai multe mandate. Pot să spun că viitorul premier trebuie să fie un om cinstit, un bun politician, să nu fie un slugoi al partidului sau liderului partidului. Trebuie să aibă verticalitate, dar să nu spună pe urmă că eu nu am fost decât prim-ministru”, a spus Ghimpu.

Amintim că, după alegerile parlamentare din 30 noiembrie, cele trei partide au mai încercat să formeze o alianţă parlamentară majoritară, dar negocierile au eşuat. Liderii PLDM, PDM şi PL au avut o întrevedere cu reprezentanţii celor mai importante partide europene, la Aeroportul Internaţional Chişinău, în cadrul căruia au fost convenite de comun acord condiţiile de constituire a coaliţiei, dar care, ulterior, nu au fost respectate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite