Componenţa noului guvern al Republicii Moldova
0
Guvernul condus de Pavel Filip a păstrat nouă nume din executivul anterior şi a adăugat alte nouă nume noi. Pe termen mediu, priorităţile Guvernului Filip includ sporirea bunăstării cetăţeanului prin asigurarea unei creşteri economice şi susţinerea grupurilor vulnerabile ale societăţii, combaterea corupţiei, reformarea justiţiei şi a instituţiilor de drept, reintegrarea ţării, asigurarea accesului la educaţie şi sănătate de calitate.
Cariera noului premier
Pavel Filip s-a născut pe 10 aprilie 1966 în satul Pănăşeşti, raionul Străşeni. A absolvit Institutul Politehnic din Chişinău şi Institutul Internaţional de Management. Este căsătorit şi are doi copii. În perioada 1991-2001 a activat în mai multe funcţii la SA „Bucuria” - şef de secţie, inginer-şef, Director general adjunct pentru probleme de producţie şi tehnologie, iar din anul 2001 timp de 7 ani a fost directorul general al companiei. În perioada 2008-2011, Pavel Filip a deţinut funcţia de director general al SA „Tutun-CTC”. Acum 5 ani, pe 14 ianuarie 2011, Pavel Filip este numit ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor în Guvernul Filat-2, fiind reconfirmat în această funcţie în fiecare guvern de până acum - Leancă, Gaburici şi Streleţ. Conform declaraţiei cu privire la venituri şi proprietate depusă de Pavel Filip pentru anul 2014, oficialul a obţinut un venit de la locul de muncă de aproape 150.000 de lei. Soţia acestuia, Tatiana Filip, a declarat câştiguri în anul 2014 în valoare de aproape 192.000 de lei obţinuţi din salariul şi plăţile pentru arendă de la SRL Burex. Totodată, familia Filip a vândut în anul 2014 o casă în valoare de 3 milioane de lei.
Miniştrii noi în Guvernul Filip
Vicepremierul pentru Reintegrare Gheorghe Bălan s-a născut la data de 25 august 1975. A fost Şeful Biroului pentru Reintegrare din cadrul Cancelariei de Stat a Republicii Moldova.
Ministrul Economiei, Octavian Calmâc s-a născut la data de 9 octombrie 1974. Este membru al Partidului Democrat din Republica Moldova. În anul 1996 a absolvit Academia de Studii Economice de la Chişinău, unde a obţinut licenţa în management. În anul 2001 studiază la Institutul de perfecţionare din cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) din Geneva, Elveţia. După absolvirea ASEM, este angajat la Ministerul Economiei în calitate de specialist-principal al Direcţiei colaborare internaţională bilaterală. Peste doi ani, în 1998, este promovat în funcţia de şef al Direcţiei principale regimuri comerciale şi OMC din cadrul aceluiaşi minister. Din anul 2005 şi până în anul 2009, ocupă funcţia de director al Direcţiei generale politici comerciale din cadrul Ministerului Economiei de la Chişinău, iar din anul 2009 a ocupat funcţia de viceministru al economiei de către Guvernul Republicii Moldova.
Ministru al Finanţelor, Octavian Armaşu s-a născtu la 29 iulie 1969. A studiat la Universitatea Tehnică din Republica Moldova, iar în perioada anilor 2002-2006 şi-a făcut studiile la „CFA Institute” din SUA. Din anul 1999 lucrează la compania „Sudzucker Moldova”, iar din 2004 a fost numit director financiar al Companiei producătoare de zahăr „Sudzucker Moldova”. Armaşu este membru PDM.
Nume noi la Interne şi Externe
Ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan este propus pe lista actualului guvern din partea PDM. Acesta a activat în calitate de Şef al serviciilor operative de la Ministerul Afacerilor Interne până în anul 2015. În toamna anului 2015, a fost numit director-adjunct al Serviciului Informaţii şi Securitate (SIS). Anterios, Jizdan a apărut într-o investigaţie RISE Moldova. Jurnaliştii îl prezentă ca omul lui Usatîi, propus de plahotniuc la SIS.

Ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Galbur a fost numit Ambasador al Republicii Moldova în Rusia din anul 2012 până în anul 2015. Oficialul a fost Şeful Direcţiei generale coperare multilaterală din cadrul MAEIE. Potrivit datelor publicate de MAEIE, Andrei Galbur a activat în funcţia de ataşat al Direcţiei Generale Europa şi America de Nord, în perioada 1995-1997. În perioada 2000-2004, a activat în calitate de secretar I la Ambasada Republicii Moldova în Austria, având şi funcţia de reprezentant permanent adjunct pe lângă organizaţiile internaţionale din Viena. În anul 2005, devine Director al Departamentului Cooperare Multilaterală, iar în anii 2007-2009, este ministru-consilier al Ambasadei Republicii Moldova în SUA. Din 2015, activează la MAEIE în funcţia de Viceministru. În 1997, a absolvit Facultatea de Drep din cadrul Universităţii Libere internaţionale din Republica Moldova. Vorbeşte limbile străine engleză, rusă şi germană.

Ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, Eduard Grama este unul dintre viceministrii din Guvernul Streleş, care şi-a dat demisia în decembrie 2015. S-a născtu la data de 27 mai 1973 la Chişinău. A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din oraşul Bălţi. Actualul Minsitru a lucrat în domeniul vitivinicol la două companii de vinuri „Chateau Vartely” şi „DK-Intertrade”.
Un doctor la Muncă
Ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Stela Grigoraş s-a născut la 15 august 1968. Este doctor în sociologie, în domeniul protecţiei sociale a familiei şi copilului. În anul 1995, a absolvit Universitatea de Medicină Nicolae Testemiţanu din Chişinău. În perioada 2000-2011, Grigoraş a deţinut funcţia de vicepreşedinte al grupului consultativ Ad-hoc pentru problemele drepturilor copiilor şi serviciilor sociale al Consiliului Europei. Din anul 2012, este membru activ al consiliului de conducere al Organizaţiei Internaţionale de Asistenţă Parentală Profesională, unde a deţnut funcţia de preşedinte. Din februarie 2012 este directorul organizaţiei pentru copii „Every Child” din Republica Moldova. Vorbeşte limbile română, rusă şi engleză.

Ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Vasile Botnari a fost Ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor în guvernele Iurie Leancă şi Chiril Gaburici, în perioada 2013-2015. S-a născut la data de 22 iulie 1975 în oraşul Străşeni. Vorbeşte limbile română, rusă şi engleză. A absolvit Facultatea Business şi Administrarea Afacerilor din cadrul ASEM. În perioada 2010-2013, este deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Timp de trei anu a deţinut funcţia de director general al companiei aeriene de stat „Air Moldova”. Iar timp de un an de zile, a fost director la Agenţia Transporturi al Republicii Moldova.
Ministru al Tineretului şi Sportului, Victor Zubcu a fost membru activ al organizaţiei de tineret al PDM. Este născut la data de 17 ianuarie 1983 în satul Meleşeni din raionul Călăraşi. A absolvit Facultatea de Relaţii Internaţionale şi Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii de Stat de la Chişinău. Din martie 2015 până în august 2015, a fost viceministru în cadrul aceluiaşi minister.
Nouă foşti membri a Guvernului Valeriu Streleţ
Vicepremierul pe probleme sociale, Gheorghe Brega s-a născut pe 25 septembrie 1951 în satul Drepcăuţi din raionul Briceni. În anul 1974 a absolvit Universitatea de Medicină din Chişinău, fiind specializat în urologie-chirurgie-oncologie. În perioada 1978-1983 a activat ca medic oncolog-urolog la Policlinica Institutului Oncologic din Republica Moldova, iar între 1983-1989 a fost medic oncolog-urolog în secţia de procto-urologie a Institutului Oncologic din Republica Moldova. Din 1989 până în 2004 a fost şef al secţiei urologie din cadrul Institutului Oncologic din Republica Moldova, iar între 2004-2009 – medic chirurg-urolog la Centrul Sănătăţii Familiei „Galaxia”. Din 2009 până la 31 iulie 2015 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea fracţiunii Partidului Liberal. La 30 iulie 2015 a fost învestit în funcţia de viceprim-ministru pentru probleme sociale al Republicii Moldova în Guvernul Streleţ, fiind înaintat la funcţie din partea Partidului Liberal.

Ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc a fost deputat în perioada anilor 2014-205 şi ministru în acelaşi minister în Guvernul Valeriu Streleţ, fiind propus de către Partidul Liberal. În anul 1985, a absolvit Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea Economia Comerţului şi Merceologie. Din anul 1992, activează în domeniul afacerilor, fiind director adjunct al întreprinderii „Angrogoscom”, „Saturn” şi „Moldacom”. În perioada 2004-2011, a fondat Asociaţia Producătorilor de Mobilă din Republica Moldova, iar apoi a fost preşedintele Uniunii Producătorilor de Mobilă din Moldova.
Liberalii îşi păstrează posturile
Ministrul Educaţiei, Corina Fusu s-a născut la data de 4 septembrie 1959 în oraşul Chişinău. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universităţii de Stat de la Chişinău. Corina Fusu îşi începe cariera de jurnalist în anul 1987 prezentând emisiunea de tradiţii şi folclor „Cântare Patriei” de la Moldova 1. În perioada 1990-1999, ocupă funcţia de redactor-şef şi prezentatoare a emisiunii „Telematinal”. Urmează funcţia de director al departamentului „Actualităţi TV”, apoi lucrează redactor-şef la portalul europa.md, finaţat de Fundaţia Soros-Moldova. Din anul 2007, devine consilier municipal din partea Partidului Liberal. Din iulie 2015, este numită în funcţia de Ministru al Educaţiei din Republica Moldova.
Ministrul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, Vasile Bîtca s-a născut la 1 decembrie 1971 în raionul Nisporeni. A absolvit Academia de Administrare Publică de pe lângă Preşedintele Republicii Moldova. Anterior, a absolvit Academia de Poliţie „Ştefan cel Mare” din Chişinău. În perioada 2011-2015, a fost preşedintele raionului Nisporeni. Iar din decembrie 2014 devine deputat în Parlamentul Republicii Moldova în rândurile PDM.

Ministrul Sănătăţii, Ruxanda Glavan s-a născut la 5 aprilie 1980. A absolvit Universitatea de Medicină din Chişinău. În perioada 2006-2013, conduce compania de distribuţie a produselor cosmetice şi medicinale „Glavirux”. În anul 2013, este numită în funcţia de viceministru al Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei de la Chişinău. Funcţie pe care o deţine până în anul 2015, anul când devine Ministru al Sănătăţii din partea PDM.
Valeriu Munteanu are 35 de ani, este originar din satul Floreni, raionul Anenii Noi şi este de profesie, jurist. Ocupă funcţia de vicepreşedinte al Partidului Liberal din 2010 şi a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova în perioada noiembrie 2009 – iulie 2015, anul în care a renunţat la mandat în favoarea funcţiei de ministru al Mediului în Guvernul condus de Valeriu Streleţ. Şi-a făcut studiile la Universitatea Valahia din Târgovişte şi este licenţiat în drept. În 2011 a obţinut o diplomă de master în Sociologie şi Asistenţă socială la Universitatea de Stat din Bucureşti. În cadrul alegerilor locale generale din 3 iunie 2007, a fost ales primar al comunei Floreni, funcţie deţinută până în 2009. A fost decorat cu Ordinul „Steaua României” în grad de Mare Cruce. Valeriu Munteanu este căsătorit şi are patru fete.
Babuc rămâne la Cultură
Monica Babuc deţine funcţia de ministru al Culturii din anul 2013 făcând parte din garnitura guvernamentală condusă de Iurie Leancă. Şi-a păstrat funcţia şi în următoarele guverne conduse de Chiril Gaburici şi Valeriu Streleţ. Monica Babuc are 51 de ani şi a studiat istoria la Universitatea de Stat din Republica Moldova, obţinându-şi licenţa în acelaşi domeniu. Este membră a Partidului Democrat din Moldova, iar anterior a făcut parte din Partidul Popular Creştin Democrat. În mai 2015 a participat la alegerile pentru funcţia de primar al Chişinăului, acumulând 2,17% din voturi. Monica Babuc vorbeşte rusa, franceza şi engleza. Este căsătorită şi are o fiică.

Anatol Şalaru s-a născut pe 7 februarie 1962 în satul Văratic, raionul Râşcani şi a absolvit Universitatea de Medicină, după care s-a angajat în calitate de colaborator ştiinţific la Institutul Moldovenesc de Cercetări Ştiinţifice în domeniul Igienei şi Epidemiologiei din Chişinău.A fost deputat în primul Parlament şi este învestit în 2009 în funcţia de ministru al Transporturilor. Deţine funcţia de vicepreşedinte al Partidului Liberal. Anatol Şalaru a fost ministru al Transporturilor până în 2013, iar în urma alegerilor din 30 noiembrie 2014 a fost ales deputat în Parlament, iar pe 30 iulie 2015 a fost numit în funcţia de ministru al Apărării. Potrivit declaraţiei de avere, ministrul Apărării deţine două apartamente în Chişinău şi unul la Bucureşti, precum şi un automobil de marca Mercedes.
Vladimir Cebotari s-a născut pe 7 noimebrie 1980 în satul Sadaclia din Basarabeasca. A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Libere Internaţionale din Moldova după care a activat în perioada 2003-2005 în calitate de consilier juridic într-un birou de avocaţi. Este angajat ulterior în calitate de consultant principal în Direcţia informativ-analitică a Aparatului Preşedintelui Republicii Moldova. Vladimir Cebotari a ocupat mai multe funcţii în cadrul companiei Air Moldova şi Agenţiei Transporturi. Între 2008 şi 2010 a fost preşedinte al Consiliului de administrare al „Gara Nord”. Cebotari a deţinut timp de doi ani funcţia de director al Autorităţii Aeronautice Civile, iar din 2013 până în 2015 a fost numit în funcţia de viceministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor şi a condus, concomitent, consiliul de administraţie al MoldATSA. Vladimir Cebotari a fost înaintat pe 30 iulie curent la funcţia de ministru al Justiţiei de către Partidul Democrat, deţinând acest post în cadrul Guvernului Streleţ. Potrivit declaraţiei de avere, ministrul Justiţiei locueşte într-un imobil din capitală cu o suprafaţă de 560 de metri pătraţi, deţine trei firme şi un automobil.