Comisia Electorală a stabilit calendarul alegerilor din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit azi programul calendaristic pentru realizarea acţiunilor de organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru Parlamentul Republicii Moldova, transmite IPN.

La compartimentul „Susţinerea financiară a campaniilor electorale” , CEC va stabili până la 6 octombrie plafonul mijloacelor financiare care poate fi virat în fondul electoral al concurentului. După înregistrare, concurenţii vor deschide la bancă contul special „Fond electoral”, iar o dată la două săptămâni după înregistrarea concurentului electoral, acesta va prezenta către CEC rapoartele financiare ce vor conţine informaţii referitoare la veniturile şi cheltuielile conform destinaţiei.

Astfel,în  perioada cuprinsă între 1-30 octombrie se vor desemna candidaţilor la alegerile parlamentare. Tot de pe întâi octombrie se vor elibera listele de subscripţie pentru susţinerea  candidaţilor independenţi.

De pe 3 şi până pe 30 octombrie candidaţii la alegeri vor depune documentele pentru înregistrare, termenul-limită fiind 6 noiembrie. Dacă doi sau mai mulţi candidaţi vor depune actele în aceiaşi zi, ordinea de înscriere în buletinul de vot a acestora va fi stabilită prin tragere la sorţ de o comisie specială. 

În decurs de 3 zile de la data înregistrării concurenţilor, se va stabili numărul minim de locuri de afişaj electoral şi minimul de localuri pentru desfăşurarea întâlnirilor cu alegătorii

La compartimentul „Liste electorale”, alegătorii aflaţi în străinătate vor putea depune până pe 20 octombrie declaraţii online privind înregistrarea lor în prealabil, iar până pe 30 octombrie, vor declara nou loc de şedere la organele administraţiei publice locale.

Până la 22 noiembrie, concurentul electoral poate solicita modificări privind înlocuirea unui candidat din lista înregistrată prin retragerea acestuia şi desemnarea altuia; schimbarea locului de ordine sau excluderea candidatului din lista înregistrată; retragerea listei de candidaţi. „Buletinele de vot” vor fi tipărite până pe 26 noiembrie.

Campania electorală se va efectua până la 28 noiembrie, iar alegerile vor avea loc pe 30 noiembrie, de la ora 07.00 până la ora 21.00. Termenul va putea fi prelungit cu două ore, dacă vor exista alegători în rând la secţia de votare.

Documentele electorale privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor, precum şi rezultatele acestora vor fi prezentate Curţii Constituţionale până la 10 decembrie. Până la 22 decembrie, inclusiv, va avea loc confirmarea sau infirmarea legalităţii alegerilor Parlamentului Republicii Moldova. În 24 de ore de la primirea actelor de la Curtea Constituţională se vor publica rezultatelor finale ale alegerilor. După confirmarea legalităţii alegerilor, vor fi tipărite şi eliberarea legitimaţiilor deputaţilor aleşi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite