Comisia Electorală Centrală vrea să înregistreze electoratul din Diaspora, înaintea alegerilor parlamentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Electoratul din Diaspora ar putea fi înregistraţi de Comisia Electorală Centrală, înainte de alegeri Foto: Adevărul
Electoratul din Diaspora ar putea fi înregistraţi de Comisia Electorală Centrală, înainte de alegeri Foto: Adevărul

Comisia Electorală Centrală (CEC) propune înregistrarea prealabilă a cetăţenilor moldoveni stabiliţi peste hotarele ţării, care doresc să participe la alegerile parlamentare din anul curent.

CEC a propus spre dezbateri publice un proiect de regulament care prevede că înregistrarea prealabilă se va face accesând rubrica cu acelaşi nume pe pagina web www.alegator.md, transmite IPN.

Potrivit proiectului, înregistrarea alegătorilor va începe nu mai devreme de 6 luni de la încheierea mandatului actualului legislativ. Prima etapă de înregistrare constă în completarea unui formular în care se menţionează locul aflării peste hotare, datele de identitate, domiciliul în Republica Moldova şi datele de contact. A doua etapă este depunerea unei declaraţii în care persoana îşi exprimă voinţa de a participa la următoarele  alegeri, asumându-şi răspunderea că datele pe care le indică sunt corecte şi veridice, şi că aprobă radierea temporară din listele electorale de bază de la locul său de domiciliu din Republica Moldova.

Autorii proiectului menţionează că înregistrarea prealabilă are drept scop stabilirea numărului estimativ al alegătorilor aflaţi peste hotare în vederea constituirii secţiilor de votare suplimentare în străinătate, întocmirea listei electorale a cetăţenilor care vor vota în raza secţiei de votare respective, precum şi stabilirea numărului estimativ al buletinelor de vot ce vor fi distribuite.

Conform regulamentului, înregistrarea prealabilă nu va fi obligatorie. Alegătorii care, din diferite motive, nu se înregistrează în prealabil, îşi pot exercita dreptul de vot, prezentându-se în ziua alegerilor la secţia de votare respectivă. Aceştea vor fi înscrişi în listele electorale suplimentare.

La încheierea perioadei de dezbateri publice, la sfârşitul lunii aprilie, proiectul va fi supus votului în Comisia Electorală Centrală.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite