Codul Electoral, trimis de preşedintele Nicolae Timofti în Parlament, pentru reexaminare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Nicolae Timofti a trimis mai multe legi înapoi în Parlament, pentru reexaminare
Preşedintele Nicolae Timofti a trimis mai multe legi înapoi în Parlament, pentru reexaminare

Preşedintele Nicolae Timofti a retrimis în Parlament Legea prin care deputaţii au desfăşurat mai multe modificări la Legea privind statutul alesului local, Legea privind administraţia publică locală şi Codul Electoral.

Preşedintele Nicolae Timofti a înaintat Parlamentului pentru reexaminare Legea adoptată la 26 decembrie 2012, prin care deputaţii au operat mai multe amendamente la Legea privind statutul alesului local, Legea privind administraţia publică locală şi Codul Electoral, relevă Info-Prim Neo. Şeful statului are o serie de obiecţii cu privire la modul în care au fost făcute aceste modificări.

Amendamentele inserate de către parlamentari prevăd excepţii de la regula generală de ridicare a mandatului de consilier de către consiliul local respectiv şi precizarea că mandatul unui ales local se ridică de către Comisia Electorală Centrală (CEC). În plus, deputaţii au desfăşurat şi modificări privind procedura de aplicare a acestor acte legislative.

Potrivit preşedintelui Timofti, CEC nu poate avea prerogative de ridicare şi validare a mandatelor consilierilor locali. Conform noţiunii din Codul electoral, ea este doar o comisie înfiinţată pentru realizarea politicii electorale, în scopul bunei desfăşurări a alegerilor.

Totodată şeful de stat a precizat că transmiterea atribuţiilor consiliilor locale unui organ central constituie o imixtiune în activitatea administraţiei publice locale şi o încălcare a principiului autonomiei locale, stabilit în Constituţie şi în Carta Europeană a Autonomiei Locale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite