Cod de etică de la PLDM: vor sancţiuni pentru comportamentul neadecvat al deputaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentarii ar putea fi mustraţi dacă vor uita de normele etice FOTO: Adevărul
Parlamentarii ar putea fi mustraţi dacă vor uita de normele etice FOTO: Adevărul

Deputaţii din fracţiunea parlamentară a Partidului Liberal-Democrat au elaborat un Cod de etică şi conduită a deputatului în Parlament. Documentul stabileşte norme pe durata mandatului înafara şedinţelor plenare şi comisiilor permanente, precum şi în dialogul cu partenerii internaţionali, cetăţenii şi mass-media.

Proiectul propune instituirea funcţiei de Comisar pentru etică, care va beneficia de independenţă în activitate şi va fi protejat de imunitate contra acţionării în instanţa de judecată.Raportul Comisarului pentru etică va fi examinat de Comisia juridică, numiri şi imunităţi.

Pentru nerespectarea Codului se prevăd sancţiuni sub formă de mustrări, scuze publice, pierderea dreptului la indemnizaţie, întoarcerea cadourilor şi sumelor de bani către donator, rambursarea indemnizaţiilor sau suspendarea temporară a participării la toate sau la o parte din activităţile Parlamentului pentru o perioadă de până la zece zile.

Proiectul interzice acceptarea beneficiilor care ar putea ştirbi din obiectivitatea acţiunilor deputaţilor. Astfel, valoarea totală a cadourilor pe parcursul unui an poate fi de până la 3000 de lei.

La elaborarea prezentului proiect au fost studiate codurile de conduită a deputaţilor din 14 state din Uniunea Europeana, Comunitatea Statelor Independente, America de Nord şi Australia.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite