Cioloş: UE caută modalităţi de sprijinire a Republicii Moldova după sistarea exportului de produse în Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

UE caută noi modalităţi de a sprijini producătorii din Republica Moldova afectaţi de încetarea importului de fructe şi legume de către Rusia, a declarat, miercuri, comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, după întâlnirea cu comisarii pentru Comerţ şi pentru Extindere.

"Căutăm soluţii pentru a facilita accesul pe piaţa europeană a unor cantităţi de mere, prune, struguri, folosind atât oportunităţile existente în cadrul Acordului de Liber Schimb Cuprinzător şi Aprofundat (DCFTA), cât şi în cadrul altor instrumente de comerţ pe care le avem la dispoziţie şi care pot fi mobilizate rapid. Este important ca Republica Moldova să folosească la maxim contingentele de export pe care le are pe piaţa europeană şi să-şi diversifice pieţele de desfacere pentru aceste produse", a precizat Cioloş, după o întâlnire de lucru pe această temă împreună cu comisarul pentru Comerţ, Karel De Gucht şi cu cel pentru Extindere şi Politica de Vecinătate, Štefan Füle.

"Totodată, de ambele părţi se fac eforturi pentru ca Acordul de Liber Schimb UE-Republica Moldova să înceapă să fie aplicat înainte de data prevăzută, pentru a oferi producătorilor moldoveni un acces mai rapid pe piaţa UE", a mai spus comisarul Dacian Cioloş.

Problema apărută în urma deciziei luate de Moscova a fost discutată de comisarul european pentru Agricultură şi în cadrul întâlnirii de marţi cu ministrul de Externe al Republicii Moldova, Natalia Gherman.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, marţi, că, la CAE, comisarul pentru Extindere, Štefan Füle, a evocat posibilitatea ca Acordul de Asociere Republica Moldova-UE să intre în vigoare mai devreme de 1 octombrie, în urma interdicţiilor la export aplicate recent Chişinăului de către Rusia.

Întrebat dacă la Consiliul Afaceri Externe, desfăşurat marţi la Bruxelles, au fost discutate măsuri de susţinere a Republicii Moldova, Titus Corlăţean, a precizat că Štefan Füle, comisarul european pentru Extindere, a făcut referire la "măsurile sancţionatorii" anunţate luni de Federaţia Rusia, şi anume interzicerea importurilor de conserve de fructe şi legume din Republica Moldova.

Füle a evocat "posibilitatea unui sprijin mai rapid din partea Uniunii Europene, Comisiei Europene, inclusiv posibilitatea depunerii instrumentului de ratificare de către Republica Moldova a Acordului de Asociere şi a Acordului de Liber Schimb ceva mai rapid, în anumite condiţii, care să permită intrarea mai rapidă în vigoare, provizorie, în special partea economică a Acordului de Asociere înainte de 1 octombrie aşa cum se menţionase iniţial", a precizat şeful diplomaţiei române.

"Este clar o dorinţă a UE de a acorda sprijin şi asistenţă ţărilor din Parteneriatul Estic care, iată, sunt supuse la un nou set de măsuri restrictive care, în opinia noastră, au un fundament clar politic şi nu de natură economică", a mai spus Titus Corlăţean.

Rusia a interzis, începând de luni, importurile fructe şi de conserve de fructe şi legume din Republica Moldova, după ce a decis să impună un embargo asupra fructelor moldoveneşti, din cauza unei "insecte periculoase", relatează Jurnal de Chişinău, în pagina electronică.

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite