Chişinăul, îngrijorat de afirmaţiile unui oficial rus cu privire la crearea unui culoar spre Transnistria. MAE l-a convocat pe ambasadorul Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trupe ruse în Transnistria. FOTO arhivă
Trupe ruse în Transnistria. FOTO arhivă

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene l-a convocat pe ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasneţov, căruia i-a fost exprimată îngrijorarea profundă faţă de afirmaţiile făcute de reprezentantul Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse, Ruslan Minnekaiev, transmite IPN.

Generalul Ruslan Minnekaiev, adjunctul comandatului Districtului Militar Centru al Rusiei, a declarat că Rusia doreşte să preia „controlul total asupra Donbasului şi sudului Ucrainei''. Potrivit generalului rus, „controlul sudului Ucrainei înseamnă şi un culuar spre Transnistria, unde observăm de asemenea cazuri de oprimare a populaţiei rusofone'', a explicat Ruslan Minnekaiev.

„MAEIE califică aceste declaraţii drept nefondate şi în contradicţie cu poziţia Federaţiei Ruse de susţinere a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, în frontierele recunoscute la nivel internaţional”, se arată într-un comunicat de presă al MAEIE.

Totodată, în cadrul întrevederii a fost reiterat că Republica Moldova, conform Constituţiei sale, este un stat neutru şi a fost exprimată solicitarea ca acest principiu să fie respectat de toţi actorii internaţionali, inclusiv de către Federaţia Rusă.

Zilele trecute, MAE l-a mai convocat o dată pe ambasadorului Federaţiei Ruse în Moldova, în legătură cu declaraţia reprezentantului Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, pe care MAIE a calificat-o drept „retorica neconstructivă şi inacceptabilă la adresa Preşedintelui Republicii Moldova”.

Atunci, cu referire la legea privind interzicerea simbolurilor agresiunii militare ruse în Ucraina, MAEIE a subliniat că deciziile adoptate în Parlamentul Republicii Moldova reprezintă un drept suveran al R. Moldova.

Preşedintele Maia Sandu a anunţat marţi, 19 aprilie, că a promulgat legea care interzice folosirea simbolurilor de război - literele „Z” şi „V”, dar şi panglica „Sfântul Gheorghe”. Maia Sandu a precizat că aceste semne sunt folosite de armata rusă în Ucraina, motiv pentru care autorităţile de la Chişinău au decis să le interzică pentru a nu fi promovat războiul.

Amintim că şi senatorul rus Alexei Puşkov a ameninţat-o pe preşedintele Maia Sandu că Republica Moldova ar putea sfârşi la „coşul de gunoi al istoriei”. Declaraţia a fost făcută în contextul promulgării de către şeful statului a legii privind interzicerea simbolurilor agresiunii militare ruse. Reprezentantul Platformei DA spun că astfel de declaraţii nu pot fi tolerate, iar ambasadorul rus trebuie să ofere explicaţii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite