Cenuşă: Atât tentativele guvernării de a trişa, cât şi miturile antieuropene generate de către Dodon au efecte nocive asupra stării lucrurilor în Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atât guvernarea defectuoasă, cât şi iniţiativele eurosceptice ale preşedintelui Dodon trebuie să fie trate cu seriozitate de către UE, deoarece tentativele guvernării de a trişa, cât şi miturile antieuropene generate de către şeful statului au efecte nocive asupra stării lucrurilor în Moldova, este de părere analistul politic Dionis Cenuşă într-un articol semnat pentru IPN.

Expertul afirmă că în oricare din aceste situaţii enumerate mai sus, are de suferit percepţia publică faţă de procesul de integrare europeană şi UE.

„Astfel, este periculos să considerăm că dezinformarea masivă, iniţiată de preşedintele Dodon pe tema Acordului de Asociere cu UE, este mai puţin importantă decât regresul în implementarea reformelor de către guvernare. Din contra, UE trebuie să se implice activ în contracararea propagandei eurosceptice lansată de Dodon, atât pentru a desfiinţa miturile false, cât şi pentru a face presiuni adiţionale asupra guvernării”, afirmă Cenuşă.

În opinia lui Cenuşă, Bruxelles-ul trebuie nu doar să vireze între dialoguri paralele, care mai şi sunt contradictorii, cu Chişinăul, dar şi să rămână neutru şi în egală măsură angajat atât în raport cu guvernarea, cât şi cu preşedintele Moldovei şi alte forţe anti-europene.

Combaterea dezinformării anti-UE este la fel de importantă ca şi critica faţă de deficienţele reformelor şi manifestările de corupţie ale guvernării, care se declară pro-europeană, explică politologul specializat în analiza relaţiilor UE-Moldova.

El prezintă trei argumente care sprijină ideea conform căreia UE trebuie să se preocupe şi de combaterea dezinformării anti-europene, lansată de către preşedintele Igor Dodon.

În primul rând, în joc este pusă imaginea UE, care este afectată nu doar de forţele pro-europene corupte, dar şi din cauza propagandei anti-UE. De fapt, prin desfiinţarea miturilor, UE investeşte în propria legitimitate, ceea ce îi permite să exercite presiune în mod mai efectiv asupra guvernării.

În al doilea rând, propaganda anti-UE, folosită de Igor Dodon, a devenit parte a jocului politic intern. De aceea, UE este nevoită să se implice în propria capacitate, dacă chiar este interesată de a influenţa pozitiv lucrurile în Moldova.

Nu în ultimul rând, subiectul propagandei anti-europene face parte din războiul informaţional purtat de Rusia în regiune, în care Igor Dodon sprijină partea rusă prin răspândirea şi inventarea unor noi mituri anti-UE, opinează Cenuşă.

El anticipează că desconsiderarea dezinformării anti-UE, aplicată pe larg de către preşedintele Dodon, la această etapă, sub pretextul că este secundară sau artificială, poate avea consecinţe negative pe termen mediu şi lung – alegerile din 2018.

Dezinformarea alimentează populismul eurosceptic, care în prezent, se asociază în Moldova cu moldovenismul agresiv şi respectiv anti-românismul.

În concluzie, politologul subliniază faptul că UE trebuie să fie precaută atât faţă de pro-europenii de la Chişinău, dar nu într-o mai puţină măsură şi faţă de pro-ruşi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite