Cele mai bogate familii din Rusia - legătura cu Vladimir Putin

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Revista „Forbes” a publicat clasamentul celor mai bogate clanuri familiale ale Rusiei. În top se regăsesc bunii prieteni ai lui Putin, cei din familiile Rottenberg şi Şamalov. Mezinul familiei Şamalov este căsătorit cu o cetăţeană pe nume Katerina Tihonova, despre care s-a vehiculat în presa rusă şi internaţională că ar fi fiica lui Vladimir Putin.

Este vorba despre a treia ediţie a clasamentului celor mai bogaţi oameni din Rusia. Într-un an, averea cumulată a primelor 10 familii a crescut cu 40%, de la 18 la 25 de miliarde de euro.

Familia Guţeriev

În cea mai mare parte, această creştere se datorează familiei Guţeriev, care a devenit cunoscută în mass-media după aşa-zisa ”nuntă a anului”, în martie, când s-a căsătorit fiul magnatului cu afaceri în domeniul extracţiei petrolului şi cărbunelui Mihail Guţeriev, Said. La petrecere au fost invitaţi Sting, Enrique Iglesias, Jennifer Lopez. Nunta s-a celebrat în două locuri, la Moscova şi la Londra. Gurile rele din presă au spus că suma totală cheltuită a fost în jur de 1 miliard de dolari. Asta în timp ce averea familiei Guţeriev este estimată în 2016 la 9,8 miliarde de dolari. Grupul BIN, care le aparţine, a încheiat contracte în valoare de 1,5 miliarde de euro în 2016, cumpărând bănci, fonduri de pensii, companii petroliere. Fondatorul grupului BIN, Mihail Guţeriev, are în jur de 40 de veri şi nepoţi, însă cote din afacere sunt deţinute doar de fratele său mai mic, Sait-Salam, şi de fiul surorii, Mihai Şişhanov. Conform ”Forbes”, fiul omului de afaceri, Said Guţeriev, deţine acţiuni însă nu participă la luarea deciziilor.

Familia Rotenberg

Locul doi în clasament este ocupat de clanul Rotenberg, cunoscută pentru apropierea lui de Vladimir Putin. În comparaţie cu familia Guţeriev, Rotenbergii sunt mai ”săraci, au ”doar” 2,8 miliarde de euro. Printre membrii proeminenţi ai clanului se numără, în afară de vechii prieteni ai lui Putin, fraţii Arkadii şi Boris, şi fiii acestora, Igor şi Roman. Veniturile clanului Rotenberg provin, în cea mai mare parte, din afacerile cu statul pe care le desfăşoară companiile celor doi fraţi. Astfel, doar compania ”Stroigazmontaj” a lui Arkadii Rotenberg, care construieşte şi podul peste strâmtoarea Kerci, care va uni Crimeea cu regiunea Kuban, a primit comenzi de stat în valoare de 555,5 miliarde de ruble (peste 7,5 miliarde de euro). Fraţii Rotenberg şi-au agonisit averea în calitate de contractori pentru concernul de stat Gazprom.

Familia Ananiev

Fraţii Alexei şi Dmitrii Ananiev deţin două bănci importante: ”Promsviazibank” şi ”Vozrojdenie” (Renaşterea). De asemenea, ei au fondat companiile ”Tehnoserv”, ”Promsveazinedvijimost” (construcţii imobiliare), şi două dintre cele mai mari tipografii din Moscova. În luna iulie 2016, fraţii Ananiev au anunţat crearea companiei de investiţii ”P.S. Capital” cu capitalul statutar de 100 de milioane de euro. Averea familiei Ananiev se estimează la 2,8 miliarde de dolari.

Familia Şamalov

Această familie a devenit foarte cunoscută după ce în presă au apărut informaţii despre căsătoria lui Kiril Şamalov, fiul vechiului prieten al lui Vladimir Putin Nikolai Şamalov, cu presupusa fiică a lui Putin Katerina Tihonova (pseudonim). Nikolai Şamalov este unul dintre membrii cooperativei ”Ozero” (Lacul) (o cooperativă-întovărăşire de consum creată de Putin şi alţi şapte asociaţi în 1996, membrii căreia au căpătat funcţii înalte în instituţii şi întreprinderi de stat după venirea lui Putin la putere). Baza averii lui Şamalov este cota sa de 10,2% din acţiunile băncii ”Rossia”. Kirill, presupusul ginere al lui Putin, este fiul mai mic al lui Nikolai Şamalov, şi proprietarul a 21,3% din compania ”Sibur”, cel mai mare holding petrochimic al Rusiei. În ultima jumătate de an, averea lui a crescut cu 1,1 miliarde de dolari. Averea întregii familii Şamalov este estimată la 2,4 miliarde de dolari.

Familia Şaimiev

Pe ultimul loc în Top-5 se află fraţii Radik şi Airat Şamiev, fiii fostului preşedinte al Tatarstanului, Mintimer Şaimiev. Cei doi deţin fiecare câte 19,5% din acţiunile grupului industrial TAIF (industria petrochimică). În ultima jumătate de an, averea lor a crescut cu 300 de milioane de dolari şi constituie 1,7 miliarde.

În top-10 ale celor mai bogate familii din Rusia mai intră nume precum Sarkisov (1,4 miliarde), Bajaev (1,25 miliarde), Magometov (1,15 miliarde) şi Muţoev (950 de milioane).

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite