CEC a respins înregistrarea grupului de iniţiativă pentru abrogarea sistemului mixt de vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Electorală Centrală a respins vineri, 12 ianuarie, cererea de înregistrare a grupul de iniţiativă pentru desfăşurarea referendumului republican legislativ privind abrogarea legii prin care au fost aduse modificări la Codul Electoral, fiind aplicat sistemul mixt de vot, transmite IPN.

Potrivit preşedintei CEC, Alina Russu, Comisia a identificat nerespectarea normelor legale şi a prevederilor Codului Electoral, prin prezentarea datelor contradictorii în procesul-verbal de după constituirea grupului de iniţiativă, precum şi neconformităţi la numărarea voturilor participanţilor. Alina Russu şi-a exprimat neîncrederea şi în privinţa veridicităţii cifrelor incluse în procesul-verbal.

Preşedinte grupului de iniţiativă, Ştefan Gligor, a spus că prin decizia sa, Comisia Electorală a anihilat dreptul cetăţenilor la desfăşurarea referendumurilor legislative, a violat dreptul constituţional al poporului Republicii Moldova şi a acţionat ca o instituţie implicată politic, care este în serviciul politic al guvernării actuale.

Grupul de iniţiativă pentru organizarea referendumului pentru anularea sistemului mixt de vot a fost constituit pe 17 decembrie, în cadrul unei adunări generale, la care au participat aproape 700 de cetăţeni cu drept de vot.

Decizia CEC va fi dezbătută luni, 15 ianuarie, la şedinţa coordonatorilor Grupului de iniţiativă, la care se vor decide cum se va acţiona în continuare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite