Candu susţine că sistemul electoral uninominal va fi votat până în septembrie: Există voturi destule şi fără colegii din PL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO pdm.md
FOTO pdm.md

Preşedintele Parlamentului, democratul Andrian Candu, afirmă că proiectul de lege ce presupune trecerea la sistemul electoral uninominal va fi votat până în septembrie 2017. Mai mult, speaker-ul susţine că există şi voturile necesare pentru a realiza acest fapt chiar fără participarea la vot a liberalilor.

„Trebuie să luăm unele decizii într-un timp proxim, ca să reuşim să avem cel puţin un an de zile până la viitoarele alegeri parlamentare, pentru ca toţi exponenţii clasei politice să se pregătească potrivit noului sistem. O recomandă Consiliul Europei. Sunt tradiţiile care spun că orice modificare esenţială în procesul electoral trebuie să fie aprobată cu cel puţin un an înaite de următoarele alegeri. Ceea ce înseamnă că, dacă următoarele alegeri sunt la sfârşitul lunii octombrie, noiembrie sau începutul lunii decembrie (2018), noi trebuie să avem aprobarea sau modificările în Codul Electoral, prin a stabili noul sistem, cel târziu în luna septembrie în acest an”, a declarat Andrian Candu la emisiunea „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

Candu a refuzat să-i numească pe cei care sunt gata să voteze pentru schimbarea sistemului electorat, însă a dat asigurări că voturile necesare existe.

„Astăzi, majoritatea parlamentară are voturi destule pentru a vota sistemul uninominal. Asta înseamnă peste 50 la sută. Atenţie! Primul vot din lectura întâi nici nu necesită 50 la sută, dar noi avem mai mult de 50 la sută ca să votăm şi în lectura a doua, dacă considerăm necesar. Bineînţeles că noi nu o facem atâta timp cât nu avem opinia Comisiei de la Veneţia”, a subliniat democratul.

Potrivit lui, există voturi destule şi fără colegii din PL. De aceea, speaker-ul infirmă faptul că reţinerea ministrului Transporturilor, Iurie Chirinciuc, sau a viceprimarului de Chişinău, Nistor Grozavu, s-a produs la comanda democraţilor pentru a-i convinge în aşa mod pe liberali să voteze pentru sistemul uninominal. 

„Justiţia şi corupţia e o chestie şi procesele politice e o altă chestie”, a precizat Candu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite