Candu spune că Chişinăul trebuie să dea Rusiei garanţia că Moldova nu se va uni cu România, dacă vrea ca problema transnistreană să fie rezolvată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, consideră că problema transnistreană poate fi soluţionată, că Transnistria poate să se integreze în componenţa de facto a Republicii Moldova şi să fie controlată de Chişinău.

Andrian Candu a declarat, pentru presa ucraineană, că Moldova se poate înţelege în privinţa întoarcerii Transnistriei şi oferiri regiunii statutului de autonomie ca un început de integrare.

„Desigur că Rusia vrea să menţină controlul asupra Transnistriei. Întrebarea constă în garanţiile pe care Rusia le va primi în schimbul plecării sale din Moldova”, a spus Andrian Candu.

Potrivit lui, cu Rusia se poate de înţeles pe subiectul Transnistria, dacă Chişinăului va da anumite garanţii Moscovei, precum garanţia că nu se va uni cu România, că nu va adera la NATO, că nu vor fi încălcate drepturile cetăţenilor ruşi. În schimb, Rusia ar trebui să-şi retragă trupele din regiune, care vor fi înlocuite cu o misiune internaţională, şi să distrugă depozitul de armament din Transnistria. Iar Chişinăul ar urma să ofere Transnistriei statutul de autonomie, mai largă decât cea a Găgăuziei.

Speakerul consideră că, dacă toate aceste angajamente vor fi acceptate de actorii internaţionali, problema transnistreană poate fi rezolvată.

El a mai precizat că Transnistria nu poate fi monedă de schimb pentru refuzul Chişinăului de a mai urma calea integrării europene.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite