Candu, reacţie la acuzaţiile aduse de Brînzan privind construcţia Arenei Chişinău: Când statul vrea sa promoveze sportul şi sănătatea, nu se cauta profit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte al Parlamentului, democratul Andrian Candu, respinge acuzaţiile aduse de ministrul Economiei, Vadim Brînzan, care susţine că a depistat mai multe ilegalităţi la construcţia Arenei Chişinău, proiect iniţiat de guvernarea PDM, fiind necesară renegocierea contractului şi trimiterea unor informaţii la Procuratura Generală în vederea iniţierii unui dosar penal pe acest caz.

„La capitolul Arena Chişinău, nu este cazul să vă „defilaţi” spiritul antreprenorial, si sa căutaţi cum se fac venituri de milioane. Arena Chişinău este un proiect social, si niciodată nu a fost promovat ca un proiect business. Atunci când statul vrea sa promoveze sportul şi sănătatea printre tineri, nu se cauta profit”, a afirmat Andrian Candu în contextul declaraţiei lui Vadim Brînzan că pentru ca statul să fie în stare să achite firmei e construcţie plăţile necesare, Arena Chişinău trebuie să producă, anual, 9 milioane de euro din vânzări de bilete, fapt imposibil, în opinia ministrului.

Democratul l-a întrebat pe ministru, într-o postare pe Facebook: „Ce bani vreti sa faceti pe copiii care vor merge la antrenamentele de înot la unica piscină olimpică din ţară? Sau cum vreti sa faceti bani prin a promova federaţiile noastre de sport? Ştiţi oare că in Moldova de la independenţă până astazi nu s-a investit cu adevarat in infrastructura de sport şi cultură? Oare sportivii din Republica Moldova nu merită sa aibă condiţii pentru antrenamente şi competiţii? Dacă statul nu face profit din şcoli, grădiniţe şi case de cultură, sa le închidem pe toate?”.

Potrivit lui Candu, companie turcă de construcţie şi-a asumat toate costurile, iar statul va achita banii pe parcursul unei perioade mai mari de 10 ani. Drept garanţia pentru efectuarea plăţilor, statul a oferit în gaj un teren de 59 ha, fapt văzut suspect de ministrul Economiei, care consideră că ar fi vprba despre o schemă menită să deposedeze statul de terenul respectiv.

„Şi dacă tot aveţi acele cunoştinţe de antreprenoriat (ori poate greşesc eu, şi de fapt nu le aveti?) atunci cunoaşteţi ca statul era obligat să garanteze aceste plăţi pe parcursul întregii perioade, garanţie realizată prin gaj al terenului. La ora actuală, si potrivit contractului (care apropos, este public, fără „teorii ale conspiraţiei” , publicat dealtfel in Monitorul Oficial), atât Arena, cât şi întregul teren, este şi va rămâne proprietate a statului. Iar pe terenul statului rămas disponibil de 59ha, ar fi fost bine ca să fie găsiţi investitori şi pentru alte proiecte de dezvoltare. Ocupaţi-va in continuare de acest proiect frumos, dezvoltati-l, faceti mai multe, mai bine, căci cetăţenii ţării noastre merita sa trăiască mai bine. Si incetati sa tot căutaţi posibilitatea să vindeţi bilete de acces la Arena pentru a „recupera” investiţia”, a mai spus Candu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite