DOCUMENT Candu a detonat raportul Kroll, după care a dispărut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a dispărut din spaţiul public după ce a dat publicităţii raportul companiei americane Kroll, referitor la furturile din sistemul bancar din Republica Moldova. Spicherul Legislativului a anunţat câteva evenimente publice la care urma să fie prezent, pe care apoi le-a anulat sau la care nu a participat.

Marţi, 5 mai, după ce a fost publicat raportul „Kroll”, Direcţia Comunicare şi Relaţii Publice a Parlamentului a anunţat că Andrian Candu va convoca la reşedinţa preşedintelui Parlamentului o şedinţă cu participarea liderilor şi formatorilor de opinie ai societăţii civile, precum şi a reprezentanţilor mass-media cu profil economic, pentru discuţii pe marginea rezultatelor preliminare ale investigaţiei privind situaţia de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, realizată de compania americană.

Amânări succesive

Cu puţin timp înainte de începerea evenimentului, acesta a fost anulat, iar jurnaliştii care au venit la Reşedinţa preşedintelui Parlamentului au fost anunţaţi că întâlnirea cu Andrian Candru va avea loc în clădirea Legislativului la ora 15:00, înainte de şedinţa Biroului permanent al Parlamentului programată pentru această oră şi care, în mod normal, este prezidată de spicherul Candu.

Nici această şedinţă nu a avut loc, fiind de asemenea amânată pentru următoarea zi, miercuri, 6 mai la ora 14:00. Ieri, la până la acea oră preşedintele Parlamentului trebuia să participe la deschiderea Festivalului Internaţional „Primăvara europeană a poeţilor 2015” la sediul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. Mass media prezentă la eveniment a aşteptat apariţia lui, însă, acesta iarăşi nu a venit. Preşedintele Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu, a declarat că preşedintele Parlamentului trebuia să vină, însă „în ultima clipă a intervenit o schimbare în programul domniei sale”. Peste o oră, serviciul de presă al Legislativului a emis jurnaliştilor un comunicat prin care anunţa că şi şedinţa Biroului permanent al Parlamentului de la ora 14:00 a fost amânată, fără să specifice pe când anume.

Apariţie la şedinţa Parlamentului

Ziarul Adevărul a contactat serviciul de presă al Parlamentului pentru a afla motivul pentru care au fost anulate sau amânate evenimentele la care Andrian Candu putea să interacţioneze cu presa. Reprezentanţii instituţiei au declarat că preşedintele Parlamentului „are o agendă încărcată, că lucrează, că nu toate evenimentele Legislativului sunt publice” şi că „va fi prezent joi, la şedinţa plenară de la ora 10”. Am contactat-o, totodată, şi pe Mihaela Iachimovici, consilier al şefului Legislativului care ne-a declarat că „din păcate, în programul lui Andrian Candu au apărut nişte întâlniri” cu un caracter pe care nu-l cunoaşte, motiv pentru care au fost anulate evenimentele respective şi pentru care nu a fost prezent la Uniunea Scriitorilor. Aceasta a menţionat, de asemenea, că el va fi prezent la şedinţa plenară a Parlamentului de joi.

Raportul Kroll - 2 aprilie 2015

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite