Avocat: Vlad Filat nu a fost judecat în dosarul furtului miliardului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul premier Vlad Filat nu a fost judecat în dosarul „furtului miliardului”. El a fost judecat pentru acte de corupţie şi pentru trafic de influenţă. Declaraţia aparţine noului avocat al fostului premier, Victor Munteanu, transmite IPN.

„El nu a fost judecat nici pentru furt, nici pentru însuşirea proprietăţilor străine. Creditele din cele trei bănci care figurează în dosarul furtului miliardului nu se regăsesc în dosarul în care a fost condamnat fostul premier”, a spus Victor Munteanu în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8.

Potrivit lui, din cele 250 de milioane care figurau în dosar, au rămas doar 40 de milioane. Pe parcursul procesului foarte multe cifre „au căzut”. În plus, toate solicitările de a efectua expertize financiare în dosarul lui i-au fost refuzate lui Vlad Filat.

Avocaţii lui Vlad Filat au expediat două cereri la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Prima se referă la reţinerea ilegală şi faptul că a fost pus în arest înainte de a fi pronunţată sentinţa. A doua cerere se referă la faptul că audierile în judecată au fost făcute cu uşile închise şi la faptul că a fost încălcat, în opinia apărării, regulamentul Parlamentului privind ridicarea imunităţii. „Vlad Filat intenţionează să ceară despăgubire morală”, a declarat avocatul.

Comentatorul politic Anatol Ţăranu consideră că arestul lui Vlad Filat a însemnat că regimul oligarhic din Republica Moldova a suferit anumite schimbări – a avut loc concentrarea puterii politice într-un singur loc. Potrivit lui, situaţia creată are două căi de soluţionare: reformarea societăţii „de sus” şi revoluţia „de jos” însă ambele au şanse insuficiente de realizare în Moldova.

„Regimurile oligarhice sunt caracteristice tuturor statelor ex-sovietice, mai puţin Ţărilor Baltice, în care puterea politică este folosită pentru acapararea resurselor societăţii în folosul unui grup restrâns de oameni”, a declarat Anatol Ţăranu.

Comentatorul politic Vitalii Andrievschi consideră absolut normală situaţia când puterea este concentrată în jurul cuiva. În opinia lui, confruntarea dintre Vlad Filat şi Vlad Plahotniuc crea multe probleme pentru Moldova.

„Niciunul dintre ei nu a vrut să recunoască că este partener inferior. Această luptă nu a adus nimic bun Moldovei”, a spus Vitalii Andrievschi.

Pe 15 octombrie s-au împlinit trei ani de la reţinerea lui Vlad Filat. Fostul premier a fost condamnat la nouă ani de detenţie pentru abuz în serviciu şi corupere pasivă, pornind de la un autodenunţ al lui Ilan Şor în care acesta a declarat că i-a oferit, pe timpul când Vlad Filat era premier, bani şi cadouri în sumă de 250 de milioane de dolari în schimbul unor servicii guvernamentale. Vlad Filat pledează nevinovat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite