Averea lui Ion Sturza. Pe ce poziţie se află în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Averea lui Ion Sturza. FOTO Alexandru Tarlev
Averea lui Ion Sturza. FOTO Alexandru Tarlev

Premierul desemnat, Ion Sturza, este unul dintre cele mai bogate persoane din România. Averea lui Ion Sturza a fost estimată la 38-40 de milioane de euro în anul 2015.

În anul 2014, Ion Sturza se clasa pe locul 144 privind cei mai bogaţi oameni din România. În anul 2015, acesta a urcat 11 poziţii, clasându-se pe locul 133, chiar dacă în anul 2014 Sturza avea o avere de 40-43 de milioane de euro.

„Fostul director general adjunct al Rompetrol şi ex-premier al Republicii Moldova în 1999, Sturza s-a remarcat în ultimii ani în business prin investiţia de zece milioane de euro în parcul tehnologic din Cluj, Liberty Tehnology Park pe teritoriul de 4,5 hectare al fabricii de mobilă din localitate. În 2013 ex-premierul a cumpărat 49% din Romaltyn, o companie specializată în prelucrarea şi reciclarea deşeurilor miniere şi în valorificarea conţinutului de aur şi argint al acestora din vecinătatea oraşului Baia Mare. Cel de-al treilea proiect al lui Sturza în România este librăria online Elefant.ro, lansată în iunie 2010, când proiectul a primit o investiţie de circa 1,2 milioane de euro din partea Greenlight Invest, fondul de investiţii al ex-premierului moldovean. În total, investiţiile lui Sturza în platforma online erau la finele anului trecut de 3,5 milioane euro", scria la sfârşitul anului trecut MoldStreet.

Averea lui Ion Sturza. Ce relaţii l-au făcut bogat

Averea impresionantă a lui Ion Sturza se datorează relaţiilor pe care le-a avut în spatiul fostei URSS. El a fost asociat cu magnatul roman Dinu Patriciu în holdingul Rompetrol, unde a deţinut funcţia de vicepreşedinte.

Ziarul de Gardă scrie că Ion Sturza este fondator, în Republica Moldova, la două firme, care au câştigat în ultimii ani licitaţii de aproximativ 5 milioane de lei cu instituţii ale statului. Soţia sa, Stela, figurează în calitate de fondatoare la un SRL, cu activităţi în domeniul farmaceutic, aflat acum în proces de lichidare. Soţii Sturza deţin în oraşul Codru, municipiul Chişinău, o casă de locuit de 134 m.p., dar şi un apartament în capitală, pe str. Vasile Alecsandri.

Cele două firme fondate de el în Republica Moldova sunt SRL „Instacon”, la care deţine 60% din acţiuni, şi SRL „Agroinstal Plus”, care are un capital social de 110.000 de lei.

Ion Sturza a fost şeful si prietenul politicianului Vlad Filat, fostul preşedinte al Partidului Liberal-Democrat, şi care este acum arestat şi cercetat penal pentru corupere pasivă şi trafic de influenţă. Ion Sturza este naşul lui Vlad Filat, cununându-l pe când acesta din urmă trăia cu Sanda Filat.

Ion Sturza a fost premier în Republica Moldova în anul 1999. El a condus mai multe companii din domeniul alimentar.

În anul 2002, Ion Sturza a condus filiala moldovenească a companiei Rompetrol, iar din anul 2006 a fost numit în consiliul de administraţie al grupului Rompetrol. În anul 2009, Sturza a plecat de la conducerea Rompetrol împreuna cu fondatorul grupului, prietenul său Dinu Patriciu. În anul 2010, averea lui Ion Sturza era estimată la peste 100 milioane euro, în mod oficial. Neoficial, averea sa era evaluata de către diferiţi jurnalişti moldoveni la circa 400 milioane de euro.

Ion Sturza este cel care a creat banca MoldInconBank, apoi, în anul 1996, a devenit membru al conducerii FinComBank.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite